Majoritatea copiilor urăsc să facă teme tocmai în timpul vacanţei. Dacă vă amintiţi bine, aţi încercat acest sentiment, chiar dacă acum nu e recomandat s-o recunoaşteţi în faţa copilului. Dincolo însă de singura neplăcere dintr-o vacanţă, temele înseamnă asumarea primelor responsabilităţi.
În vacanţa copilului, ideal ar fi să vă luaţi câteva zile libere pe care să le petreceţi împreună. Dacă micuţul are teme de făcut, se va bucura ca acestea să fie integrate într-un program alături de părinţi. Una e să fii pus să faci teme şi alta să ai aceste activităţi în zile în care mergi la un film, la plimbare.
Când îşi face temele, staţi lângă cel mic şi povestiţi-i într-un context pozitiv cum era pentru voi în copilărie când făceaţi acelaşi lucru. Şi încercaţi, măcar în vacanţă, să îi transpuneţi informaţiile pe care le are de prelucrat în acţiuni cotidiene. Dacă are de socotit, faceţi împreună lista cumpărăturilor şi calculaţi preţurile estimative.
Iar dacă are de făcut o compunere, încercaţi să descrieţi o zi petrecută împreună. În felul acesta, aflaţi informaţii utile despre copil, despre nevoile şi dorinţele acestuia, iar lecţiile nu mai sunt abstracte. În timpul temelor, micul elev nevoit să se autodisciplineze şi să-şi asume responsabilitatea de a se prezenta la şcoală cu tema făcută. Astfel, copilul se confruntă pentru prima dată cu programarea timpului şi cu întâlnirea unui termen-limită.
E adevărat că temele sunt obligaţia şcolarului pe care o puteţi corela cu obligaţia părinţilor de a se descurca printre oamenii mari şi de a-i furniza celui mic lucrurile şi serviciile de care are nevoie. Însă nu exageraţi. Copilul se află în vacanţă, aşa că e permis să-şi petreacă învăţând cel mult 20% din timp. Restul ar trebui să fie dedicat activităţilor de recreere. Dintre toate greşelile pe care le puteţi face în această perioadă, cea mai mare este să folosiţi temele drept pedeapsă.
Citeşte şi: Copilului nu-i place scoala? Aflati cum il determinati sa devina studios!