Am stat de vorbă cu trainerul de gimnastică acvatică pentru gravide Irina Stroe Hănescu despre ce reguli trebuie să respecte atât piscina cât şi gravida pentru a se bucura de beneficiile incontestabile ale sportului în apă.
Femeile însărcinate nu trebuie să se oprească din a fi active. Active cu moderaţie, conform indicaţiilor medicului curant. O formă de mişcare atractivă este cu siguranţă aqua gym-ul. Dacă nu apar complicaţii ale sarcinii şi au aprobarea medicilor, gravidele pot începe gimnastică prenatală şi aqua gym din săptămâna a 12- a de sarcină şi pot continua până în ultimul trimestru. De altfel, se pot reîntoarce şi cu bebeluşii la piscină pentru cusuri de înot. De la 6 luni, bebeluşii sunt aşteptaţi la cursuri de înot.
CSÎD: Apa din piscine este tratată cu clor în general. Există un pericol pentru făt dacă viitoarea mamă vine la piscină?
Irina Stroe Hănescu: Singurul risc este acela de a dezvolta alergii sau de a fi predispus copilul la alergii deşi acest lucru nu ţine numai de mersul la piscină. Sunt mulţi mai mulţi factori implicaţi. Regula de aur este ca o femeie însărcinată trebuie să se consulte cu medicul ginecolog care îi urmăreşte sarcina. Dacă acesta consideră că există anumite riscuri pentru gravidă atunci îi va recomandă să limiteze sau să evite şedinţele de înot în piscine cu clor. Există piscine ce nu folosesc clor, ci au sisteme de dedurizare a apei şi curăţare eficiente şi inovative, astfel încât să permita accesul unui număr cât mai mare de gravide la acest tip de mişcare.
CSÎD: Există dezinfectanţi ai apei piscinelor mai siguri pentru gravide?
Irina Stroe Hănescu: Ceea ce este ok pentru o persoană poate fi periculos pentru altcineva. De aceea trebuie să vă interesaţi cu ce este tratată piscina, ce substanţe dezinfectante se folosesc. Consultaţi medicul în cazul în care există alergii, sensibilităţi sau alte afecţiuni înainte de a începe să vă antrenaţi într-o piscină.
CSÎD: Începe sezonul de mers la mare. Cum trebuie să fie apa mării astfel încât să fie perfectă pentru o viitoare mamă?
Irina Stroe Hănescu: În ceea ce priveşte mersul la mare, o gravidă poate intră în apă atâta timp cât nu este foarte rece apa. Trebuie însă evitate orele în care este prea cald. Se va folosi crema cu protecţie solară. Gravida necesită hidratare intensă, iar băile în apă care o ajută pe viitoarea mămică să se răcorească. Însă, din nou, chiar dacă a fi gravidă este o stare de maximă sănătate şi nu de boală, corpul trece prin anumite schimbări şi este indicat să consultăm medicul ginecolog chiar şi înainte de a pleca în concediu.
CSÎD: Când poate lua un bebeluş primele lecţii de înot la piscină?
Irina Stroe Hănescu: Cu bebeluşul putem începe înotul de la 6 luni, astfel încât să aibă sistemul imunitar mai dezvoltat.
CSÎD: Ce condiţii trebuie să îndeplinească o piscină unde bebeluşii pot învăţa să înoate?
Irina Stroe Hănescu: Este recomandat să alegem o piscină cu apă încălzită, (peste 32 grade C). Dacă optăm pentru o piscină a cărei apă este tratată cu clor, trebuie să limităm timpul petrecut în apă, deoarece poate usca pielea bebeluşului care este mai sensibilă şi pot apărea şi reacţii alergice. Ideal ar fi să alegem o piscină care să aibă un sistem de tratare al apei fără clor. În oricare din cazuri, este obligatoriu duşul atât înainte cât şi după intrarea în apă şi folosirea produselor de duş şi hidratare speciale pentru bebeluşi. Exact ca în cazul băiţei făcute acasă.