Ca majoritatea femeilor, durerea din timpul travaliului şi naşterea în sine ţi se par probabil cele mai înfricoşătoare şi dureroase experienţe pe care le poţi trăi, ceea ce e de înţeles, pentru că, nu-i aşa, naşterea nu e lucru uşor. Dar nu mai bine te gândeşti că la finalul orelor de chin vei ţine la piept un sufleţel mic şi neajutorat care îţi va spune la un moment dat „mama”?
Haide, totuşi, să vedem ce putem face în privinţa durerilor, pentru ca teama ta să nu mai fie atât de mare.
Deşi există şi femei care nu se confruntă cu dureri chinuitoare în timpul travaliului, cel mai bine este să fii precaută şi să înveţi din timp strategiile pentru a face faţă eventualelor probleme, pentru că doar aşa îţi vei putea menţine calmul şi vei putea duce la bun sfârşit ceea ce se află acum în burtică.
De ce apar durerile în travaliu?
În acest moment al sarcinii au loc contracţii ale musculaturii uterului care exercită presiune pe cervix şi astfel apar durerile specifice. Acestea pot fi resimţite ca nişte crampe puternice în zona abdomenului şi a regiunii inghinale, pe când alte femei resimt durerea în coapse sau au senzaţia de crampe puternice, precum crampele diareice.
Alte cauze care pot duce la apariţia durerilor în timpul travaliului sunt: presiunea care se exercită pe vezica urinară şi intestine şi cea cauzată de capul bebeluşului, care se chinuie să străbată canalul vaginal, numit şi canalul naşterii.
Iată ce poţi face pentru a minimiza durerile
Pregăteşte-te din timp pentru marele moment al naşterii prin exerciţii care întăresc musculatura în zona inghinală şi care cresc rezistenţa în zona respectivă, pentru că vei fi solicitată la maximum. Însă nu uita să discuţi cu medicul toate aceste aspecte, pentru a-ţi recomanda cele mai eficiente şi lipsite de riscuri exerciţii fizice.
Tehnica Lamaze şi Bradford
Cel mai frecvent întâlnită metodă de a face faţă travaliului în Statele Unite este tehnica Lamaze, a cărei filosofie este aceea că naşterea este un proces absolut normal, natural şi sănătos, iar experienţa maternităţii influenţează profund atât viaţa femeii, cât şi a bărbatului de lângă ea.
Astfel, metoda constă în dobândirea încrederii şi a înţelepciunii femeii că poate duce la bun sfârşit naşterea prin propria tărie de caracter, ambiţie şi liniştea pe care i-o conferă persoanele din jurul său.
Aceste exerciţii constau în tehnici de relaxare şi de respiraţie, de distragere a atenţiei şi masaj realizat chiar de către persoana iubită, la indicaţiile antrenorului.
Metoda Bradford are drept idee de bază naşterea naturală, la care participă şi se implică ambii părinţi, oferindu-şi sprijin moral ori de câte ori este nevoie. Principalul scop care se urmăreşte în cadrul acestei tehnici este evitarea medicaţiei şi concentrarea pe domenii precum nutriţia echilibrată şi exerciţiile fizice din timpul sarcinii.
În timpul travaliului, mai poţi încerca şi alte tehnici de a scăpa de durere, până să apelezi la tratamentul medicamentos specific, şi anume: hipnoza, yoga, meditaţia, masajul, schimbarea poziţiei corpului, un duş, ascultarea muzicii preferate, distragerea atenţiei etc.
Dacă toate metodele de mai sus nu dau niciun rezultat iar durerile par că nu se mai sfârşesc, iată câteva alternative de medicamente şi proceduri care pot îmbunătăţi situaţia, însă vorbeşte în prealabil cu doctorul pentru a afla riscurile şi beneficiile fiecăreia.
Analgezicele: cel mai adesea sunt administrate intravenos pentru efecte imediate, însă pot provoca reacţii adverse asupra gravidei, precum starea de somnolenţă şi greaţa, efecte care se pot transmite şi asupra fătului.
Anestezia epidurală: blochează senzaţia de durere de la buric în jos şi este realizată prin inserţia de combinaţii de substanţe narcotice şi analgezice în spaţiul epidural, cu ajutorul unui cateter. Cantitatea de medicamente diferă de la sarcină la sarcină, în funcţie de durerile resimţite, iar bebeluşul nu este absolut deloc afectat. Pe de altă parte însă, această procedură poate avea efecte negative asupra gravidei, care se poate confrunta cu tensiune arterială scăzută şi dificultăţi în urinare, precum şi mâncărimi, greţuri şi dureri de cap.
Tranchilizantele: nu te scapă de durere, dar te pot ajuta să te relaxezi şi să priveşti cu calm tot filmul în care tu joci rolul principal. Uneori sunt folosite în paralel cu analgezicele însă nu sunt indicate deoarece pot avea efecte adverse atât asupra fătului, cât şi asupra gravidei.