Cum pot rămâne însărcinate femeile intrate timpuriu la menopauză

Cand menopauza apare pana la 40 de ani, uneori mult mai devreme, atunci vorbim despre menopauza prematura, numita si insuficienta ovariana prematura, o conditie ce afecteaza aproximativ 5% din populatia feminina a lumii aflata la varsta reproductiva. Pentru femeile care au intrat la menopauza precoce exista o speranta ce le poate implini visul de a deveni mame. Este vorba despre o tehnica revolutionara numita PRP.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum pot rămâne însărcinate femeile intrate timpuriu la menopauză

Ce este menopauza prematura 

Menopauza este o etapa fireasca in viata oricarei femei, ce se instaleaza, de regula, dupa implinirea varstei de 50 de ani, si este marcata de incetarea menstruatiei, deci ovarele nu mai produc estrogen. Cand aceasta apare insa pana la 40 de ani, uneori mult mai devreme, atunci vorbim despre menopauza prematura, numita si insuficienta ovariana prematura, o conditie ce afecteaza aproximativ 5% din populatia feminina a lumii aflata la varsta reproductiva. Din pacate, instalarea menopauzei premature nu poate fi prevenita. 

Menopauza prematura: principalele cauze

Insuficienta ovariana prematura poate avea mai multe cauze, cele mai importante fiind:

  • prezenta unor boli autoimune tiroidiene sau articulare
  • infectii ce afecteaza ovarele
  • anomalii cromozomiale (pacientele cu sindrom Turner, trisomia 13 si 18 au ovare ce nu functioneaza normal)
  • ovarectomia (indepartarea unuia sau ambelor ovare)
  • histerectomia (indepartarea pe cale chirugicala a uterului)
  • sedinte de chimioterapie pentru tratarea unei forme de cancer
  • cauze genetice (potrivit studiilor, frecventa mostenirii genetice este cuprinsa intre 4 si 30%)
  • un alt factor favorizant al aparitiei acestei afectiuni il reprezinta stilul de viata – alimentatia dezechilibrata, stresul si, nu in ultimul rand, fumatul. 

Afectiuni asociate menopauzei premature

Efectele instalarii menopauzei timpurii nu sunt putine. Printre acestea se numara:

Infertilitatea – diagnosticul de insuficienta ovariana prematura echivaleaza cu incetarea functionarii ovarelor; acestea nu mai elibereaza ovule gata pentru a fi fecundate, ceea ce duce la infertilitate.

Aparitia cistitelor – atrofierea vezicii urinare si uscaciunea vaginala pot duce la aparitia cistitelor.

Favorizeaza aparitia osteoporozei – pierderea densititatii minerale osoase este direct influentata de scaderea nivelului de estrogen.

Cresterea riscului de cancer de colon si a bolilor cardiovasculare – hormonii feminini estrogenici au rolul de a mentine elasticitatea vaselor de sange si de a preveni depunerile de grasime pe peretii acestora, ce duc la infarct sau accident vascular.

Cum se manifesta menopauza prematura: semne si simptome 

Un prim indiciu al instalarii insuficientei ovariene premature il reprezinta ciclurile menstruale neregulate si sangerarile abundente. Apoi, un alt simptom frecvent intalnit (la peste 89% dintre femei) este aparitia bufeurilor, acele valuri de caldura aparute subit, insotite sau nu de transpiratie abundenta.

Mai putin estrogen echivaleaza cu uscaciunea vaginala, a pielii, tulburari de somn, scaderea libidoului, incontinenta urinara, schimbari de dispozitie, scaderea memoriei si a capacitatii de concentrare, dureri de cap, musculare etc.

Cum se diagnosticheaza menopauza prematura: analize indicate si interpretarea rezultatelor 

Diagnosticul de menopauza precoce este confirmat de absenta pe o perioada de 12 luni a menstrelor, dar si prin dozari hormonale de AMH (hormonul anti-mullerian), estradiol, FSH, prolactina.

Testul estradiol masoara nivelul de estrogen si poate arata daca ovarele incep sa-si piarda functiile. Astfel, un nivel mai mic de 36 poate indica faptul ca o femeie a intrat la menopauza.

Concentratia hormonului de stimulare foliculara (FSH) mai mare de 40mlU arata ca femeia este la menopauza. Practic, daca productia de estrogen scade la nivelul ovarelor, concentratia de FSH este mare.

AMH este un hormon secretat de foliculii ovarieni si estimeaza rezerva ovariana a fiecarei femei. Cu cat numarul foliculilor ovarieni scade, cu atat scade si valoarea acestui hormon, ceea ce duce la infertilitate.

Nu in ultimul rand, atunci cand exista simptome specifice, se face si un test de sarcina, recomandat pentru a exclude sarcina.

Cum poate ramane o femeie gravida, chiar daca a intrat devreme la menopauza

Atunci cand sunt prezente simptomele de menopauza precoce, este important ca pacienta sa se prezinte la medicul specialist in infertilitate si sa inceapa un tratament de stimulare ovariana, urmat de contact natural sau de proceduri de reproducere umana asistata.

Prin stimularea ovariana se urmareste stimularea ovarelor astfel incat sa produca mai multi foliculi, cu scopul de a obtine mai multe ovule. Dupa monitorizarea numarului si cresterea foliculilor, urmeaza colectarea ovocitelor si punerea in contact, in laboratorul de embriologie, cu un numar cat mai mare de spermatozoizi in vederea obtinerii ovulelor fecundate.

Urmeaza transferul de embrioni si, la 10-15 zile de la acesta, se face un test de sarcina, iar la 2-3 zile se va efectua o noua analiza de sange pentru a urmari nivelul HCG. Cu cat valoarea acestui acestuia este mai mare, cu atat bucuria viitorilor parinti va fi mai mare si ea.

Nu toate cuplurile obtin o sarcina folosind propriii gameti. Astfel, se poate apela si la metoda de fertilizare cu ovule donate, procedura nefiind reglementata prin lege in Romania, dar poate fi urmata in clinici din afara tarii.

Pentru femeile care au intrat la menopauza precoce exista o speranta ce le poate implini visul de a deveni mame. Este vorba despre o tehnica revolutionara numita PRP, ce consta in extragerea anumitor celule din sangele pacientei, prelucrarea acestora si injectarea in ovare. Dupa cateva zile, pacienta va repeta analizele pentru a urmari daca organismul ei a raspuns la tratamentul aplicat si daca ovulatia a aparut. Apoi, unele femei incearca sa ramana insarcinate pe cale naturala, iar altele opteaza pentru inceperea procedurilor pentru fertilizare in vitro, pentru a-si mari sansele de a obtine sarcina.

Aceasta tehnica se foloseste cu succes, din 2016, intr-o clinica din Grecia. Este o tehnica folosita de mai multi ani in alte specializari medicale, cum sunt ortopedia, stomatologia ori estetica. Prin PRP se doreste rejuvenarea rezervei ovariene a femeii, fie pentru a obtine o sarcina, fie pentru a contracara efectele negative ale menopauzei.

Procedura PRP este pusa deja in aplicare in Grecia, iar in Romania urmeaza a fi acreditata de Ministerul Sanatatii, fiind depusa toata documentatia necesara obtinerii acestui aviz. 

Costurile procedurii PRP, in comparatie cu fertilizarea in vitro

Menopauza precoce, un diagnostic din ce in ce mai des intalnit la femeile aflate la varsta reproductiva, rezerva ovariana scazuta si problemele endometrului sunt trei dintre cauzele principale ale infertilitatii la femei. Daca pana acum aceste diagnostice puteau insemna si un capat de drum pentru femeile care-si doreau un copil, pentru acestea a aparut o noua speranta de a-si vedea visul implinit, procedura Platelet Rich Plasma sau, pe scurt, PRP.

Procedura nu este complicata si este mai putin costisitoare decat o procedura de fertilizare in vitro. In prima faza se face un test de analize, se preia sange, urmeaza prelucrarea acestuia intr-un laborator performant si se injecteaza in ovare, care incep sa produca din nou material genetic, fie in endometru, care se poate ingrosa suficient cat sa poata permite implantarea embrionului. Concret, costul procedurii va putea fi estimat dupa ce aceasta va fi avizata de Ministerul Sanatatii.

Urmărește CSID.ro pe Google News