Infertilitatea este o problemă destul de comună cu care se confruntă cuplurile în încercarea de a deveni părinţi. Diagnosticul este pus de specialist după o perioadă de cel puţin un an în care contactul intim nu a generat nici o sarcină.
În mod normal, un cuplu sănătos poate concepe într-o perioadă de până la 6 – 12 luni, însă atunci când acest lucru nu se întâmplă, se pune problema infertilităţii. Femeile trecute de 35 de ani care nu rămân însărcinate trebuie să consulte un medic după doar 6 luni de încercări. O altă problemă la fel de dureroasă este şi neputinţa de a ţine o sarcină.
Avortul recurent este diagnosticul pus de medicul specialist atunci când au avut deja loc trei avorturi spontane, fără ca între timp una dintre sarcini să poată fi dusă la bun sfârşit. Există numeroase motive care fac ca acest lucru să se întâmple, însă numai medicul specialist poate determina cauza cu exactitate.
Două treimi dintre cuplurile care nu pot avea copii sunt afectate de infertilitatea masculină. “În cazul unui cuplu care nu poate avea copii, primul lucru ce trebuie făcut este o spermogramă, iar apoi, dacă aceasta e normală, trebuie consultată femeia, pentru a stabili dacă ea este cea infertilă. Din zece cupluri care nu pot avea copii, în şase cazuri bărbatul este cel infertil”, precizează Acad. Prof. Univ. Dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Stresul poate cauza infertilitate şi avort spontan?
Printre cele mai incriminate motive despre care se spune că duc la infertilitate şi pierderi de sarcină se numără stresul. Numeroase femei se tem că nu vor putea să rămână însărcinate sau că nu vor fi capabile să ducă sarcina la bun sfârşit, iar în final acuză stresul sub imperiul căruia s-au aflat în ultima perioadă pentru eşecul suferit. Ei bine, stresul este un factor inevitabil în viaţa de zi cu zi.
Există numeroase studii care susţin ideea conform căreia stresul ar fi vinovat de neputinţa de a da naştere, pe de altă parte există altele care infirmă această teorie. Important este să nu vă gândiţi prea mult la fatalitate!