Patru mămici îngrijorate de starea de sănătate a copiilor lor ne-au cerut sfatul Oana Cuzino le lămureşte.
Probleme intestinale
Pe fetiţa mea, în vârstă de 6 ani, o doare burta de aproape 4 ani. I-au ieşit la analize paraziţi, anul trecut şi acum 2 ani. Acum analizele sunt bune, a luat zentel, tratamente naturiste, fără dulciuri.
Mănâncă multe crudităţi şi pe ea mereu o doare burta. A slăbit enorm de mult din cauză că nu poate mânca. Îi e foame, dar durerile din jurul buricului nu o lasă, o mănâncă nasul. Cum să scăpăm de aceşti paraziţi, tratamentele nu au ajutat-o deloc?
Este posibil ca fetiţa să se reinfesteze, dacă nu se respectă anumite reguli de igienă sau există o sursă permanentă de infestare în casă sau în jur, cum ar fi animalele de casă. Trebuie să repetaţi tratamentul şi să vă asiguraţi că nu se reinfectează.
Piele cu probleme
Am un băieţel de 5 ani şi uneori i se exfoliază mânuţele mai ales pielea de pe degete. Este lipsă de vitamine? Care anume şi ce trebuie să facem?
Nu, poate fi o dermatită atopică care se tratează cu creme specifice, hidratante, mergeţi de urgenţă la un medic dermatolog care vă va îndruma cu ce fel de săpun să se spele pe mâini, corp. Hidrataţi pielea permanent, preferabil cu creme fără parabeni, coloranţi, parfum ş.a.m.d.
Bicarbonat pentru răceală?!
Am o fetiţă de 5 ani. În urmă cu aproximativ 2 săptămâni a făcut o răceală şi am tratat-o cu aerosoli cu bicarbonat. Acum tuşeşte sec când face efort şi când stă în poziţie verticală, plus că şi transpiră abundent în timpul somnului. Să fie din cauza răcelii sau din cauza celor 2 căţei pe care-i avem? Ce mă sfătuiţi să fac?
Cine v-a recomandat acest tratament şi în urma căror investigaţii? Efectuaţi un exudat faringian şi unul nazal şi mergeţi la un specialist, pneumolog sau măcar ORL-ist în primă fază, pentru că această tuse poate avea orice origine, de la una microbiană, la cauze alergice sau chiar astm.
Înţărcatul, o piatră de hotar?
Cum pot să-mi înţarc fetiţa fără să-i produc traume emoţionale? Fetiţa are 1 an şi 10 luni. Am mai încercat să o înţarc, dar nu am avut succes. Şi-a creat un reflex înainte de somnul de seară şi de prânz, aşa reuşind să adoarmă.
Dacă o las cu tati sau cu bunicii plânge până face temperatură şi trebuie să o hrănesc la sân ca să o liniştesc. Aş mai continua cu alăptatul, dar nu cred că-i face bine şi ar trebui să mă întorc la serviciu.
Nu mănâncă destul pentru un copil de vârsta ei şi bea doar 100 ml de lapte praf. Ce credeţi că ar trebui să fac? Aştept cu nerăbdare răspunsul. Mulţumesc, Monica
Şi psihologii spun că acest fenomen este mai intens perceput de fapt de mamă decât de copil, care intră în mod firesc într-o altă perioadă a vieţii care de altfel, capătă mai multă independenţă din toate punctele de vedere, inclusiv nutriţional, inclusiv afectiv.
Probabil că teama de traumă este mai mult a mămicii, îngrijorată de ce va face copilul fără ea, că reîncepând serviciul nu va mai putea fi la dispoziţia copilului în orice moment. Încercaţi să vedeţi, însă, şi partea bună a lucrurilor! Şi apoi, implicaţi şi ceilalţi membri ai familiei, nu luaţi pe umerii voştri de mamă toată problema.
Înţărcarea este o etapă importantă în dezvoltarea bebeluşului şi fiecare membru al familiei joacă un rol în aceasta. De acum, tatăl, bunicii şi bona îl vor hrăni şi ei şi bebe va descoperi alimente şi gusturi noi, utile dezvoltării armonioase. Lăsaţi fetiţa să crească! Viaţa va deveni din ce în ce mai frumoasă şi interesantă pentru voi, amândouă!