Sfaturi de top pentru un bebelus sanatos

Dupa incheierea perioadei de alaptare, specialistii interzic introducerea laptelui de vaca ca aliment principal in nutritia copiilor cu varsta de pana la 1 an din cauza compozitiei inadecvate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sfaturi de top pentru un bebelus sanatos
Sfaturi de top pentru un bebelus sanatos

Bucuria de a da viata unui copil nu cunoaste margini. La fel insa si responsabilitatea cresterii armonioase si educarii acestuia. Cu ajutorul informatiei, rabdarii, a dragostei, misiunea poate fi indeplinita. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta pe tine si pe puiul tau, concluzii ale campaniei CSID – Milupa – MedLife, „O nutritie echilibrata pentru o crestere sanatoasa”, trase de dr. Ioana Caprioru, specialist medicina de familie.

Laptele matern

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascut, are o compozitie unica asigurand toate elementele nutritive necesare nou nascutilor precum proteine, grasimi, carbohidrati, minerale, vitamine si hormoni – mereu in proportia corecta.

Mai mult, micronutrientii din laptele matern se absorb cu mare usurinta in organism. Laptele matern isi schimba compozitia in functie de nevoile suga­ru­lui, de la o zi la alta, de la o masa la alta, chiar si de la o etapa a mesei la alta.

Suplimentarea alimentatiei naturale se va face exclusiv cu vitamina D: 400-1.500 UI/zi in administrare orala, din a doua saptamana de viata (ziua 7-8) si se va face zilnic; si cu fier: 1-2 mg fier/kg corp/zi de la varsta de 5-6 luni in administrare orala.

Vitaminele si mineralele

Dupa incheierea perioadei de alaptare, specialistii interzic introducerea laptelui de vaca ca aliment principal in nutritia copiilor cu varsta de pana la 1 an din cauza compozitiei inadecvate. Astfel, este recomandat sa ii oferi micutului tau o for­mula de lapte care sa ii asigure toate vita­minele si mineralele de care are nevoie, prevenind astfel deficientele nutritionale ce pot aparea in perioadele de crestere rapida.

Vitamina C pe care micutul tau o poate lua din sucul de portocale si mere favo­rizeaza absorbtia fierului in organism, iar calciul si vitamina D – dezvoltarea armo­nioasa a sistemului osos al micutului.

Fierul

Alimentele care contin fier sunt: carnea, cerealele, oua, legumele verzi. Se mi­zea­za pe o absorbtie a fierului din alimente de 10%, dar acest procent este in­fluen­tat de numerosi factori. Copii nascuti prematur necesita suplimentarea alimen­tatiei cu fier incepand cu varsta de 2 luni (aport de 2 mg/kg) pe toata durata pri­mu­lui an de viata.

Necesarul zilnic de fier pentru micuti este de 7mg/zi con­form re­comandarii Societatii Romane de Pediatrie.

Diversificarea alimentatiei

Alimentatia corecta inseamna diversitate de alimente corespunzatoare, in cantitati potrivite si adaptate fazei de dezvoltare. Diversificarea se va face prin adminstra­rea unui singur aliment nou, la o singura masa in cantitate mica la inceput. Co­pi­lul trebuie sa manance in cantitati mici, de multe ori pe zi, alimente cuprinzand toate componentele nutritive necesare, asigurandu-i-se astfel nevoile nutri­tiona­le.

Mancarea si laptele pentru copii tre­buie sa fie special adaptate pentru vars­ta acestora. Se vor evita pana la varsta de 4 ani mirodeniile, condimentele, gra­si­mile animale, alimentele prelucrate (me­zeluri, salam), alimentele dure (semintele).

Urmărește CSID.ro pe Google News