Tot ce trebuie să ştii despre alimentaţia în sarcină

Dacă nu ai făcut-o până acum, cel mai bun moment pentru a te gândi la o alimentaţie mai sănătoasă este înainte de a rămâne însărcinată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Tot ce trebuie să ştii despre alimentaţia în sarcină

Dacă nu ai făcut-o până acum, cel mai bun moment pentru a te gândi la o alimentaţie mai sănătoasă este înainte de a rămâne însărcinată.

În acest caz, te vei asigura că bebeluşul tău va beneficia de cei mai buni factori nutriţionali încă din momentul concepţiei.

Îmbunătăţirile pe care le faci în dieta ta vor determina, de asemenea, şi o schimbare sănătoasă pentru familia ta.
 

Factorii nutriţionali de risc

Dacă obişnuieşti să mănânci sănătos, vei începe sarcina cu cantităţi optime din factorii nutriţionali necesari accentuatei creşteri şi dezvoltări a bebeluşului tău. În schimb, un istoric de permanente cure de slăbire, neglijarea alimentaţiei sau alimentaţia slab variată îţi pot conferi ţie şi copilului tău un risc nutriţional.

Alţi factori care cresc riscul de nutriţie săracă sunt: fumatul, consumul de alcool sau droguri, sarcina multiplă şi starea de sub- sau supraponderalitate în momentul concepţiei.

Obiceiurile alimentare defectuoase din timpul perioadei de concepţie sau sarcină pot să te afecteze şi pe tine şi pe viitorul copil. Dacă aportul de calorii sau elemente nutritive este foarte scăzut, dezvoltarea fetală poate fi necorespunzătoare şi copilul poate avea o greutate mică la naştere. Copiii născuţi cu o greutate mică la naştere au un risc crescut de a dezvolta diferite probleme de sănătate, pe termen lung sau scurt.

În primele săptămâni de sarcină – poate chiar înainte de a bănui că eşti însărcinată – majoritatea organelor vitale ale viitorului bebeluş sunt în formare. Din această cauză, este esenţial ca obiceiurile nutriţionale sănătoase să înceapă să facă parte din noul tău stil de viaţă.

Câştigul în greutate în timpul sarcinii

Sarcina poate fi singura dată în viaţă când eşti încurajată să iei în greutate. Dar a lua în greutate în timpul sarcinii nu înseamnă să devii supraponderală, nici să mănânci orice vrei şi în nici un caz nu „să mănânci pentru doi”. Această „îngrăşare” este determinată de mai mulţi factori fizici, inclusiv de dezvoltrea copilului pe care îl vei naşte.

Pe parcursul timpului, recomandările cu privire la numărul ideal de kilograme pe care poţi să le câştigi în timpul sarcinii au variat mult. Acum 20-30 de ani, cel mai indicat, atât pentru mamă cât şi pentru copil, era o creştere minimă în greutate. Astăzi, cercetările au arătat că femeile cu o greutate normală în momentul concepţiei au cele mai sănătoase sarcini şi cei mai sănătoşi copii, în condiţiile în care nu iau mai mult de 11-15 kilograme în greutate în timpul sarcinii.

Medicul tău va stabili cât este sănătos pentru tine să iei în greutate. Recomandările individuale variază în funcţie de anumiţi factori: greutatea înainte de sarcină, istoricul tău medical, starea ta de sănătate şi cea a fătului.

Cât vei lua în greutate în timpul sarcinii determină parţial şi cât va cântări copilul tău la naştere, iar o greutate normală în momentul naşterii este importantă pentru o bună stare de sănătate a copilului. Greutatea ideală a unui nou-născut la termen este de 3000-4000 g.

Nou născuţii cu această greutate sănătoasă au:

  • Rată mai mică de deces prematur;
  • Risc mai mic de handicap fizic şi psihic;
  • Mai puţine boli grave în copilărie;
  • Un start în viaţă mai avantajos, din punct de vedere fizic şi mental, faţă de copiii cu o greutate mai mică la naştere.

În timpul sarcinii, încearcă să creşti în greutate încet şi constant, ţinând minte că există variaţii individuale de câştigare în greutate. Iată câteva reguli generale ale câştigului de greutate în sarcină:

  • În primul trimestru: 250-450 g pe lună
  • În al doilea trimestru: 250-350 g pe săptămână
  • În al treilea trimestru: 350-450 g pe săptămână

Alegerea alimentelor în sarcină

În timpul sarcinii trebuie să ţii cont de câteva reguli de bază. Pentru a rămâne sănătoasă, cel mai bine este să mănânci regulat şi cât mai variat. Încearcă să consumi zilnic următoarele alimente în cantităţile recomandate:

Cereale: 6-10 porţii. Consumă cereale, pâine, orez şi paste făinoase care sunt bogate în carbohidraţi energizanţi şi furnizează importanţi factori nutritivi şi fibre.

Legume: cel puţin 3 porţii. Legumele sunt în mod natural sărace în calorii şi aproape lipsite de grăsimi. Ele furnizează fibre, vitamine şi minerale.

Fructe: cel puţin 2 porţii. Fructele proaspete conţin puţine calorii şi nu conţin grăsimi, în schimb conţin fibre, vitamine şi substanţe minerale benefice pentru organism.

Lapte şi produse lactate: 2-3 porţii. Laptele, iaurtul şi brânza sunt importante surse de calciu şi vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul. Ele furnizează, de asemenea, proteinele necesare la alcătuirea şi menţinerea ţesuturilor organismului. Alege produsele cu un conţinut scăzut de grăsimi!

Carne, peşte şi fructe de mare: cel puţin 3 porţii. Aceste alimente sunt surse bogate de proteine cu vitamina B, fier şi zinc. Alege carnea slabă sau cea de pui pentru a micşora aportul de grăsimi şi colesterol.

Grăsimi şi dulciuri: rareori! Grăsimile şi dulciurile furnizează calorii care pot depăşi nevoile tale, ducând la un surplus de greutate!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”