Bucuria de a da viata unui copil nu cunoaste margini. La fel insa si responsabilitatea cresterii armonioase si educarii acestuia. Cu ajutorul informatiei, rabdarii, a dragostei, misiunea poate fi indeplinita. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta pe tine si pe puiul tau, concluzii ale campaniei CSID – Milupa – MedLife, „O nutritie echilibrata pentru o crestere sanatoasa”, trase de dr. Ioana Caprioru, specialist medicina de familie.
Laptele matern
Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nascut, are o compozitie unica asigurand toate elementele nutritive necesare nou nascutilor precum proteine, grasimi, carbohidrati, minerale, vitamine si hormoni – mereu in proportia corecta.
Mai mult, micronutrientii din laptele matern se absorb cu mare usurinta in organism. Laptele matern isi schimba compozitia in functie de nevoile sugarului, de la o zi la alta, de la o masa la alta, chiar si de la o etapa a mesei la alta.
Suplimentarea alimentatiei naturale se va face exclusiv cu vitamina D: 400-1.500 UI/zi in administrare orala, din a doua saptamana de viata (ziua 7-8) si se va face zilnic; si cu fier: 1-2 mg fier/kg corp/zi de la varsta de 5-6 luni in administrare orala.
Vitaminele si mineralele
Dupa incheierea perioadei de alaptare, specialistii interzic introducerea laptelui de vaca ca aliment principal in nutritia copiilor cu varsta de pana la 1 an din cauza compozitiei inadecvate. Astfel, este recomandat sa ii oferi micutului tau o formula de lapte care sa ii asigure toate vitaminele si mineralele de care are nevoie, prevenind astfel deficientele nutritionale ce pot aparea in perioadele de crestere rapida.
Vitamina C pe care micutul tau o poate lua din sucul de portocale si mere favorizeaza absorbtia fierului in organism, iar calciul si vitamina D – dezvoltarea armonioasa a sistemului osos al micutului.
Fierul
Alimentele care contin fier sunt: carnea, cerealele, oua, legumele verzi. Se mizeaza pe o absorbtie a fierului din alimente de 10%, dar acest procent este influentat de numerosi factori. Copii nascuti prematur necesita suplimentarea alimentatiei cu fier incepand cu varsta de 2 luni (aport de 2 mg/kg) pe toata durata primului an de viata.
Necesarul zilnic de fier pentru micuti este de 7mg/zi conform recomandarii Societatii Romane de Pediatrie.
Diversificarea alimentatiei
Alimentatia corecta inseamna diversitate de alimente corespunzatoare, in cantitati potrivite si adaptate fazei de dezvoltare. Diversificarea se va face prin adminstrarea unui singur aliment nou, la o singura masa in cantitate mica la inceput. Copilul trebuie sa manance in cantitati mici, de multe ori pe zi, alimente cuprinzand toate componentele nutritive necesare, asigurandu-i-se astfel nevoile nutritionale.
Mancarea si laptele pentru copii trebuie sa fie special adaptate pentru varsta acestora. Se vor evita pana la varsta de 4 ani mirodeniile, condimentele, grasimile animale, alimentele prelucrate (mezeluri, salam), alimentele dure (semintele).