O saptamana departe de copil. Pentru parinti, poate parea o eternitate. Pentru copil, e prima confruntare cu viata adevarata, in conditiile in care trebuie sa aiba grija de el intr-un mediu complet nou. Lasa-l sa se bucure de aceasta experienta, pentru ca il pregatesti corect pentru maturitate!
Copilul merge in tabara. Nu-l dadaci si nu-i da mai multe sfaturi decat poate sa suporte! Trei lucruri sunt esentiale pentru el inainte sa plece in marea aventura. Ii dai suficiente haine si, cel mai important, haine adaptate mediului in care va ajunge.
Ii dai suficienti bani astfel incat sa ii oferi sentimentul de independenta. Ii pui neaparat in rucsac medicamente pentru febra, diaree sau constipatie si ii explici cat trebuie sa ia in fiecare dintre cazuri. Si ii spui cu zambetul pe buze: „La revedere!”
Pentru copil, tabara e un prilej perfect de a socializa intr-un mediu strain care nu se compara cu scoala.
Pe de alta parte, tabara ii satisface nevoia de a-si face noi prieteni. Cum multe dintre tabere ofera nu numai catarari pe munte sau balaceli la mare, ci si programe educative, pentru micut e o ocazie excelenta de a fi creativ si de a-si descoperi astfel posibilele talente.
Studiile spun ca, pana la 10 ani, un talent nativ iese de obicei la suprafata, iar tabara poate fi o ocazie perfecta ca micutul sa isi descopere o anumita abilitate care nu are legatura cu pictura sau urechea muzicala.
Insa cel mai important beneficiu pe care o tabara il aduce unui copil este deprinderea responsabilitatii. In momentul in care se vede intr-un mediu nou, fara incurajarile parintilor, e fortat sa isi impuna singur „regulile sigurantei” bazate nu neaparat pe educatia pe care a primit-o pana in acel moment, ci pe propriile instincte.
Este o lectie valoroasa pe care trebuie sa aiba prilejul sa o simta din prima parte a copilariei, pentru ca este esentiala pentru viata de adult. In plus, in tabara va intra in contact cu o alta forma de autoritate decat acasa, ceea ce il va disciplina rapid.
In tabere, sunt ore fixe de masa si somn, o sa fie speriat ca, daca produce daune, va suporta cheltuielile, iar orice forma de violenta va fi si ea sanctionata. Si putina „militarie” nu strica nimanui!
Citeste si Copiii din familii bogate se exprima mai usor