Copilaria prezinta perioade sensibile, in jurul varstei de 3 luni si dupa 3 ani, in care organismul se pregateste pentru o viitoare crestere in greutate, potrivit unui studiu francez. Perioadele copilariei nu contribuie in aceeasi masura la dezvoltarea masei adipoase din adolescenta.
Doua sunt cruciale, spun cercetatorii: primele luni de viata si apoi dupa varsta de 3 ani. In schimb, intre 1 si 2 ani, „viteza luarii in greutate nu arata o asociere cu masa adipoasa formata ulterior”. In ceea ce priveste baietii, viteza de crestere la varsta de 3 luni influenteaza masa adipoasa ulterioara, dar si muschii. In schimb, la fete, o crestere rapida in aceasta perioada se traduce mai ales prin marirea masei adipoase.
Tunelul groazei alimentare
Mancarea servita in parcurile tematice, in centrele de distractii si in parcurile nationale este foarte nociva pentru copii din cauza nivelului prea mare de grasimi, sare, zahar si proteine continut, potrivit autoritatilor guvernamentale britanice. Au inspectat 397 de feluri de mancare destinate copiilor, comercializate in 220 de centre de divertisment.
Nici unul dintre felurile de mancare nu respecta recomandarile pentru o dieta mai sanatoasa propuse in vederea reducerii obezitatii in randul copiilor britanici. Unele feluri de mancare contineau niveluri „socante” de grasimi, sare si zahar – chiar si de 4 ori mai mult decat limita maxima.
Sucurile, dulciurile si concentrarea
Sucurile si dulciurile imbunatatesc memoria si capacitatea de concentrare a copiilor, este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii britanici. Profesorii si parintii sunt ingrijorati ca aceste noi dezvaluiri ale cercetatorilor vor incuraja consumul de mancare nesanatoasa cu un continut ridicat de zahar, care la copii produce un exces de energie.
Medicii britanici sunt totusi de parere ca niste gustari servite la intervale mai mici ajuta mai mult copii in procesul de invatat decât mesele mai rare si bogate. „Nu exista nici o dovada ca zaharul cauzeaza un exces de energie. In schimb, putem demonstra ca ajuta in procesul de concentrare”, spun doctorii.
Citeste si Nu-ti lasa odrasla prada trandavelii!
Foto: SHUTTERSTOCK