Deficitul de magneziu și mâncatul emoțional.
Magneziul este un mineral cu numeroase funcții importante în organism. Printre altele, magneziul asigură bună funcționare a sistemului nervos și muscular, reglează nivelul glicemiei și este esențial pentru starea de bine și un somn odihnitor.
Dacă ducem lipsă de magneziu, foarte probabil vom avea o poftă necontrolată de a mânca ceva dulce, ca urmare a stărilor de nervozitate și neliniște care „se cer” calmate cu zahăr. Altfel spus, mâncăm pe fond emoțional, dar cauza e de fapt deficitul nutrițional.
În afară de pofta de dulce, carența de magneziu se poate manifesta prin cârcei, crampe musculare, tremurături, oboseală, slăbiciune musculară, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, transpirație excesivă în timpul nopții, furnicături, amorțeala mâinilor sau a picioarelor, căderea excesivă a părului, bătăi neregulate ale inimii (aritmii), oase fragile, tensiune crescută, apatie, sentimente de neputință, de singurătate apăsătoare, depresie, anxietate, insomnie.
Alimente bogate în magneziu: nuci (migdale, caju, arahide, alune de pădure, fistic etc.), tărâțe, germeni de grâu, semințe de dovleac, semințe de susan, semințe de in, semințe chia, semințe de floarea-soarelui, semințe de cânepă, fulgi de ovăz, hrișcă, quinoa, fasole, năut, linte, mazăre, spanac, rucola, banane, avocado.