Lipsa de zinc dereglează gustul.
Zincul este un mineral important pentru imunitate, reglarea secreției de insulină și metabolizarea substanţelor nutritive.
Însă acest mineral este esențial și pentru percepția gustului și a mirosului, motiv pentru care, dacă ducem lipsă de zinc, s-ar putea ca mâncarea și dulciurile în special să nu ni se pară suficient de… dulci. Astfel, ajungem să mâncăm din ce în ce mai mult zahăr, iar efectele nu sunt deloc plăcute: îngrășare rapidă, carii dentare, inflamații în corp, îmbătrânire prematură și risc crescut de boli cronice.
Alte simptome ale deficitului de zinc, în afară de pofta de dulce, sunt căderea părului, tremurul mâinilor, diareea, răcelile frecvente, depresia, letargia, tulburările de memorie, dermatita (eczeme, iritații ale pielii), tulburările erectile, petele albe pe unghii, vindecarea lentă a rănilor, vederea neclară și ceața cerebrală.
Alimente bogate în zinc: carne de porc, vită, miel, stridii, crab, midii, creveţi, năut, linte, fasole verde, semințe de cânepă, de dovleac, de susan sau de in, caju, migdale, alune de pădure, muguri de pin, brânză, lapte, ouă, quinoa, chia, amaranth, orez brun, ovăz, cartofi albi, cartofi dulci, varză kale ciocolată neagră.