3 simptome care te trimit la ginecolog

"Se­cre­tia vaginala normala nu miroase urat, de obicei este inodora. Ea are un aspect clar sau laptos cand se usuca."
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 simptome care te trimit la ginecolog
3 simptome care te trimit la ginecolog

Multe femei din Romania nu prea stiu ce e aia programare la ginecolog, ele merg direct la urgenta cu dureri insuportabile. Atat de tarziu incat nici specialistul specialistilor nu mai poate face nimic. Vedeti doar ca suntem cap de lista in clasamentele europene privind cancerele de col uterin, mamar, ovarian. Dar e atat de simplu sa schimbam asta. 

Trebuie doar sa intelegem ca la primul semn de imbolnavire e bine sa mergem la specialist. Si apropo de specialist, ginecologul Raluca Hera mi-a explicat care sunt simptomele care ar trebui sa ne ingrijoreze, ce boli pot ascunde si ce e recomandat sa facem.

Sper ca datele de mai jos sa va dea de gandit si, daca va regasiti in ele, sa fiti maine la prima ora in fata unui cabinet.

Durerea pelvina

„In Romania, aproape fiecare persoana peste 30 de ani sufera de dureri mai mult sau mai putin cronice. Aceasta este o epi­demie silentioasa. Durerea pelvina este unul din cele mai frecvente si impor­tan­te simptome in randul femeilor.

Afectiu­nile ginecologice dureroase cum sunt endometrioza, boala inflamatorie pelvina (BIP), fibromul uterin, dismenoreea, sindromul ovarelor polichistice (SOP) si vulvodinia, afecteaza milioane de femei in Romania”, spune doctor Hera.

Durerea pelvina se clasifica in 3 categorii:

1. Cea care indica o problema serioasa de sanatate si care necesita spitalizare sau interventie chirurgicala urgenta. Aceasta durere pelvina este acuta, adica brusca si foarte puternica. Exemple: sarcina ectopica (extrauterina) rupta, boala inflamatorie pelvina (BIP), chistul ovarian torsionat sau rupt, avortul spontan, amenintarea de avort sau iminenta de avort, infectia urinara (ITU).

2. Cea care indica o problema de sanatate ce poate necesita tratament. Aceasta durere pelvina este cronica si se intinde pe o perioada de timp de 3 luni sau mai mult. Se mai numeste si „sindromul durerii pelvine cronice”. Exemple: endometrioza, fibromul uterin, aderentele pelvine, polipii endometriali, cancerul organelor genitale.

3. Cea cauzata de functionarea normala a organelor genitale, care cel mai pro­ba­bil nu necesita tratament. Aceasta du­rere poate fi severa, dar cel mai frecvent se autolimiteaza si dispare. Exemple: dismenoreea (durerea menstruala), chistul ovarian „functional”.

Dar numai medicul ginecolog dupa o se­rie de intrebari si analize ne poate linisti.

Secretia vaginala anormala

„Este important sa intelegem ca orice fe­meie prezinta o anumita cantitate de se­cretie vaginala. Glandele de la nivelul va­ginului si colului uterin produc cantitati reduse de lichid care se elimina zilnic prin vagin impreuna cu celulele imbatranite care tapeteaza vaginul.
Secretia vaginala normala ajuta la curatirea vaginului, lu­brefierea sa si prevenirea infectiilor.

Se­cre­tia vaginala normala nu miroase urat, de obicei este inodora. Ea are un aspect clar sau laptos cand se usuca”, ne la­mu­reste ginecologul Raluca Hera.

Pe lista fac­torilor care pot altera echilibrul pH-ului vaginal si pot conduce la infectii vagi­na­le gasim: irigatiile vaginale excesive, pro­du­sele de igiena feminina, sapunurile par­fumate sau deodorant, tampoanele sau obiectele straine uitate in vagin, anti­bio­ticele, sarcina, diabetul zaharat, cancerul vaginal, cancerul colului uterin, prezenta unei alte infectii.

Ce inseamna totusi se­cre­tie vaginala anormala?

„Modificarile care pot indica o infectie vaginala cu­prind: cresterea cantitatii secretiei vaginale, mo­dificarea culorii sau mirosului secretiei va­ginale, iritatia, pruritul (mancarimea) sau senzatia de arsura in interiorul si in jurul vaginului, sangerarea in lipsa menstrua­tiei.

Prezenta oricaruia din aceste semne impune prezentarea la medic”, adauga specialistul.

Iar cele mai frecvente infectii vaginale sunt: candidoza, gonoreea, in­fectia cu chlamydia trachomatis (Chlamy­diaza), infectia cu trichomonas (Tricho­mo­naza), vaginoza bacteriana (Gardne­rella vaginalis).

Stim cu toatele (sau asa ar trebui) ce urmari extrem de grave pot avea aceste diagnostice, asa ca nu e deloc timp de pierdut cand prezentam simptomele pomenite.

Sangerarea vaginala anormala

„Sangerarea vaginala anormala care apare intre menstruatiile firesti este cauzata frecvent de un dezechilibru hormonal. Ea poate fi de asemenea cauzata de: sarcina, polipi, fibroame, hiperplazie endometriala, adenomioza, cancer al colului uterin, al endometrului sau al vaginului. La femeile in preme­nopauza care nu sunt gravide, cea mai frecventa cauza de sângerare vaginala anormala o reprezinta ciclurile anovu­latorii.

La cele in menopauza, cea mai frecventa cauza de sangerare anormala o reprezinta endometrul atrofic. Can­ce­rul endometrial reprezinta 10% din cauzele sangerarilor anormale in menopauza”, aflam de la medicul Raluca Hera.

Aceasta sangerare vaginala poate aparea si in timpul ori dupa con­tactul sexual. Si in aceste cazuri vorbim din nou despre posibile leziuni ale pere­ti­lor vaginali, infectii (gonoreea, chlamy­di­aza, candidoza), afectiuni ginecologice – tumori, polipi la nivelul colului uterin sau vaginului.

Fibroamele si polipii uterini se pot extirpa chirurgical, iar cancerul de col uterin si cel de endometru se pot trata prin chirurgie si apoi, dupa caz, radioterapie sau chimioterapie. Totul e sa fie depistate la timp.

Citeste si Cine se teme de ginecolog?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mersul descult: beneficii
Mersul descult: beneficii