Nu o data se intampla sa primim recomandarea efectuarii unor analize si investigatii amanuntite atunci cand mergem la medic pentru un consult de rutina. Nu o data se intampla ca acele denumiri medicale sa ne sperie, necunoscandu-le semnificatia. De aici pana la a intra in panica nu este decat un pas. Pentru ca informatia este o arma de pret, iata in ce constau patru dintre investigatiile care le dau fiori pe sira spinarii femeilor.
1. Chiuretarea cavitatii uterine – biopsia endometrului
Testul consta in evaluarea la microscop a unui fragment de mucoasa din canalul colului uterin si din cavitatea uterina. Se preleveaza un fragment de mucoasa cu ajutorul unui instrument special. Chiuretarea cavitatii uterine se face in scopuri diagnostice, printre altele daca exista suspiciunea unor modificari neoplazice, dar si in scop profilactic, in cazul unor sangerari abundente, continue din caile genitale.
2. Histeroscopia
Analiza consta in observarea interiorului uterului cu ajutorul histeroscopului, care se introduce in uter prin vagin. In acest fel, la nevoie cu ajutorul unor instrumente speciale, un cleste special introdus de catre histeroscop poate preleva pentru cercetare fragmente de mucoasa uterina.
Se utilizeaza la:
* evaluarea modificarilor endometrului
* la diagnosticarea sangerarilor cu cauze neclarificate
* la diagnosticarea infertilitatii
* la diagnosticarea dificultatilor de a duce la bun sfarsit o sarcina
* cand exista suspiciunea de malformatii ale uterului
3. Colposcopia
Consta in observarea suprafetei colului uterin, a partii inferioare a canalului colului uterin si a vaginului cu ajutorul unui instrument special, asemanator unui microscop, denumit colposcop. Testul permite printre altele sa se evalueze cu precizie structura epiteliului si a vaselor de sange (prin marire).
Daca este necesar se preleva imediat probe din locurile ce trezesc suspiciuni. Colposcopia face posibila determinarea domeniului interventiei chirurgicale. Se mai face si ca un control post interventie chirurgicala. Se foloseste la evaluarea leziunilor displazice in canalul colului uterin precum si a formelor timpurii de cancer de col uterin.
4. Laparascopia
Consta in examinarea organelor abdominale cu ajutorul laparascopului, un aparat ce se introduce prin peretii abdominali. Procedura precedata de pompare de bioxid de carbon in cavitatea peritoneala. Cu ajutorul instrumentelor introduse prin laparoscop daca este nevoie se poate trece imediat la executarea unei proceduri chirugicale. Laparoscopia (in scopuri ginecologice) este efectuata:
* in diagnosticarea sterilitatii
* atunci cand exista suspiciune de sarcina ectopica
* atunci cand exista suspiciune de endometrioza
* atunci cand exista suspiciunea de sangerare catre cavitatea abdominala.
Afla mai multe semnificatii ale analizelor medicale din cartea „Ghid pentru pacienti – cum sa citesti si sa intelegi rezultatele analizelor medicale” coordonata de Zdrovit Romania.
Citeste si: Top probleme ginecologice in functie de varsta