Alcoolul: o problemă pentru mame

De câte ori nu te-i gândit că ai nevoie de puţină relaxare şi 'i-ai turnat un pahar. Te-ai gândit dacă acest fapt va schimba sau nu atitudinea ta faţă de copii?
  • Publicat:
Alcoolul: o problemă pentru mame

Într-un sondaj recent, 77% dintre mamele intervievate au spus că băutul unui pahar cu vin nu afectează modul în care au grijă de copii. Ar putea fi adevărat? Oare alcoolul consumat în mod regulat nu afectează sub nicio formă modalitatea în care avem grijă de copiii noştri? Află mai departe informaţii despre legătura dintre consumul de alcool şi parenting!

Ţi s-a întâmplat vreodată să simţi nevoia unui pahar cu vin pentru a te relaxa după o zi lungă cu multe taskuri de făcut la job, dar şi lecţii de făcut cu cei mici? Te-ai gândit dacă asta îţi afectează felul în care vezi lucrurile? Sau dacă îi afectează pe cei mici?

Femeile beau din ce în ce mai mult

Se pare că în ultima vreme, femeile au devenit un partener demn de luat în seamă atunci când vine vorba de băut, cel puţin când vine vorba de vin. În 2015 femeile au reprezentat 57% din populaţia consumatoare de vin din S.U.A., potrivit cercetătorilor.
Da, evident, consumul a crescut şi datorită mult lăudatelor beneficii ale acestuia asupra săntăţii. Plus că vinul se bucură de statutul de licoare magică, ce poate subţia talia şi întări sistemul imunitar. Şi totuşi, un raport al Societăţii Americane de Oncologie Clinică sugerează că o băutură alcoolică pe zi – vin sau alt tip – poate creşte riscul unei femei de a dezvolta cancer de sân cu până la 4%. Însă vinul este şi un foarte bun motiv de publicitate pentru maternitatea modernă. Să nu uităm mesajele din filme precum Bad Moms, pozele şi GIF-urile de pe Facebook şi sloganurile tipărite pe tricourile vândute pe internet  (”Ha-ha. Parentingul este atât de greu, încât am nevoie de vin!”) spune Gabrielle Glaser, autorul cărţii „Secretul ei cel mai bine păstrat”, o carte despre relaţiile femeilor americane cu alcoolul.
Experţii sunt de părere că există o poveste mai întunecată care trebuie spusă despre modul în care cultura băuturii ne afectează sănătatea.

Tulburările legate de consumul de alcool, arestările legate de conducere sub influenţa alcoolului şi decesele legate de consumul de alcool în rândul femeilor americane sunt în creştere, spune dr. Deborah Hasin, profesor de epidemiologie la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Columbia. În cazul în care tendinţele actuale continuă, femeile moderne ar putea deveni un comptitor serios al bărbaţilor, din punct de vedere al alcoolului. Şi nu, studiile nu se înşală!

Mai mult de 80% dintre mamele intervievate într-un studiu recent au declarat că principalul motiv pentru care consumă alcool este să se relaxeze. Multe dintre femeile intervievate de-a lungul studiului au vorbit despre băutură şi stres în acelaşi context.

Aproape unul din trei americani este un consumator excesiv, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. O femeie care alăptează ar trebui să-şi restricţioneze consumul de alcool, potrivit Colegiului American de Obstetrică şi Ginecologie. Femeile care alăptează ar trebui să se limiteze la două sau mai puţine pahare pe zi, spun specialiştii – şi să aştepte două ore după o băutură pentru a-şi hrăni bebeluşul. Şi când spunem băutură, ne referim la vin, în niciun caz la tărie ( vodcă, whisky sau lichior).

Copiii ştiu când mamele lor beau

Studiul publicat anul trecut de către Institutul de Studii privind alcoolul, o organizaţie nonprofit din Regatul Unit, sugerează faptul că cei mici sunt mai conştienţi de obiceiurile de consum de alcool ale părinţilor lor decât ne-ar plăcea să credem. Şi că aceştia sunt afectaţi în momentul în care realizează că părinţii lor au consumat alcool.

„Copiii văd, aud şi miros semnele de băutură de timpuriu”, spun specialiştii. „Ei sunt înzestraţi cu percepţia schimbării de dispoziţie după doar un singur pahar consumat.”
Tocmai de aceea, poate că ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a ne turna seara când suntem obosite al doilea pahar cu vin. Nu de alta, dar alcoolul nu face bine nici ficatului, nici copiilor. Plus că poate creşte riscul apariţiei cancerului!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Spasmofilia: cauze şi tratament
Spasmofilia: cauze şi tratament