O jumatate de sticla de 330
de militri de bere sau 25 de grame de tarie pe zi – iata
cantitatile de alcool permise pentru o femeie. Respectarea lor nu
exclude insa riscul de cancer.
Mai putin de 40% dintre oameni metabolizeaza
eficient alcoolul, insa nu se poate determina cu precizie care
dintre noi. Acesta e motivul pentru care limitarea drastica a
cantitatii de alcool e singura metoda eficienta de a preveni
aparitia unui cancer cauzat de aceasta substanta.
Motivul? Alcoolul determina cresterea
permeabilitatii membranelor celulare.
Rezultatul? Alte substante dovedit a fi
cancerigene, ca poluantii din aer sau E-urile alimentare, pot sa
intre mai rapid in celule si sa produca modificari. Si mai
periculos este un metabolit al alcoolului care se numeste
acetaldehida si care se formeaza in organismul nostru dupa
procesarea bauturii alcoolice.
S-a dovedit in timp ca aceasta substanta produce aparitia celulelor
anormale care se inmultesc peste masura, adica mecanismul prin care
ia nastere orice tip de cancer. Daca alegeti bauturi alcoolice dupa mese
copioase, riscul este si mai mare.
Afla mai multe din editia tiparita a revistei Ce se
intampla doctore?
Citeste si Consumul moderat de bere, benefic pentru
sanatate