Alergiile reprezinta ceva mai mult decat o reactie extrem de enervanta a sistemului imunitar la contactul cu diferite substante si factori din mediu. Acestea ne pot proteja impotriva unor tipuri de cancer, ne informeaza cercetatorii de la Universitatea Cornell, New York.
Care este legatura? Nepermitand anumitor substante, cu potential oncogen in unele cazuri, sa patrunda in organism, alergiile ne feresc de bolile maligne. Asta pentru ca reactiile alergice actioneaza ca un sistem de avertizare, instiintandu-ne asupra substantelor nocive pe care ar trebui sa le evitam.
In plus, studii anterioare arata ca istoricul medical al unui bolnav de cancer nu cuprinde prea multe alergii. Altfel spus, de cele mai multe ori, aparitia cancerului exclude existenta unor alergii in trecut. Dupa ce au examinat circa 650 de studii efectuate in ultimii 50 de ani, cercetatorii de la Universitatea Cornell au ajuns la cateva concluzii.
Prima este ca persoanele alergice nu vor face cancere ale organelor care vin in contact direct cu mediul exterior – cavitate bucala, esofag, colon, rect, piele, col, pancreas, creier. Iar aici intra in discutie doar alergiile ce se declanseaza ca urmare a expunerii directe la asaltul alergenilor din mediu: eczeme, urticarie, febra fanului (alergia la polen), alergiile alimentare si cele la parul de animale.
Cea de-a doua concluzie este ca astmul favorizeaza formarea tumorilor maligne la plamani. Cercetatorii au constatat ca astmul obstructioneaza de fapt caile respiratorii, nelasand plamanii sa se curete in mod natural si blocand orice eventuala reactie alergica profilactica si benefica. Alte alergii care se manifesta la nivelul aparatului respirator isi pastreaza insa efectul protector.
Asadar, daca alergiile sunt parte din mecanismul de aparare al organismului in fata factorilor nocivi, este oare in regula sa luptam impotriva lor? La aceasta intrebare ne vor raspunde probabil alte viitoare studii.
Citeste si Alergie sau raceala, cum faci diferenta?
Misiune: sanatatea pielii