Aparitia alergiilor fata de anumite alimente este uneori confundata cu intoleranta la anumite substante continute de aceste alimente. Iata cateva dintre cauzele si simptomele alergiei si intolerantei dar si cateva sfaturi pe care sa le urmezi pentru a le evita.
La copii, principalii alergeni alimentari sunt proteinele din laptele de vaca, albusul de ou, faina, soia, pestele si arahidele. Pentru adulti, alimentele care pot provoca cel mai des alergii sunt nucile de orice tip, unele fructe (capsune, mere, piersici sau citrice), anumite legume (telina, rosiile, ceapa, usturoiul, patrunjelul). Si fructele de mare pot provoca reactii alergice.
In mod normal, reactiile alergice implica sistemul imunitare care reactioneaza imediat la substantele pe care le considera periculoase. Simptomele debuteaza cu mancarimi, iritatii, umflarea fetei, mainilor si picioarelor, transpiratie, dificultati de respiratie si chiar lesin.
Persoanele cu sindromul alergiei orale prezinta de obicei iritatii in jurul gurii si gatului determinate de consumarea unor fructe, legume sau nuci. Un bun exemplu este anafilaxia produsa de arahide. In aceste cazuri, chiar si la o cantitate foarte mica de arahide introdusa in gura se declanseaza o reactiei alergica puternica, celulele eliberand imediat histamina, substanta responsabila pentru aparitia reactiilor alergice.
Reactiile intarziate la alimente sunt din ce in ce mai raspandite si aceasta poate fi cauza aparitiei ca din senin a eczemelor la copii. Boala celiaca apare datorita unei reactii intarziate a sistemului imunitar fata de gluten, o proteina continuta de faina. Aceasta afecteaza membrana intestinala si are ca rezultat aparitia diareei si balonarii abdominale.
Cauze
Intoleranta fata de lactoza, de exemplu, poate fi cauzata de lipsa unei enzime digestive specifice numita lactaza. Histamina naturala poate fi absorbita prea repede din alimentele incluse in dieta si poate declansa o reactie care imita alergiile obisnuite. Din aceasta cauza cele doua afectiuni sunt adesea confundate. Mai pot exista si reactii adverse fata de conservantii chimici si aditivii din alimente.
Care sunt simptomele?
Reactiile adverse fata de anumite alimente se instaleaza de obicei mai lent, nu implica sistemul imunitare si in cele mai multe cazuri nu prezinta un periocl pentru viata. Cantitatile mici de substante care provoaca intoleranta sunt suportate, dar in cantitati mai mari pot aparea reactii precum iritatii, mancarimea pielii, dureri abdominale, voma, diaree si palpitatii.
Lipsa unei enzime specifice poate conduce la reactii asemanatoare unei alergii si sunt denumite din aceasta cauza reactii pseudoalergice.
Daca nu se poate descoperi cu ajutorul testelor alimentul care produce reactiile adverse, se recurge la eliminarea alimentelor suspecte pe parcursul a doua sau patru saptamani. Persoanele care sufera de intoleranta alimentara aleg alimentele care nu provoaca in general alergii sau reactii adverse precum carnea de miel, orezul, perele si cartofii dulci.
In cazul alergiei la laptele de vaca se alege ca substitut laptele de capra. Si acesta contine aceleasi proteine ca si cel de vaca dar in cantitati mai mici si este posibil sa produca la randul sau reactii adeverse. In acest caz se poate folosi laptele din soia sau orez.
Inainte de a alege un aliment, trebuie sa citesti cu atentie eticheta si sa iei in considerare posibilele alimente care iti pot declansa o alergie sau intoleranta. Persoanele care provin dintr-o familie cu antecedente in ceea ce priveste intolerantele sau alergiile alimentare prezinta riscuri mai mari de a dezvolta la randul lor aceleasi alergii.