„Daca as fi mers mai devreme la medic…” – pare sa fie regretul tot mai multor romani de toate varstele. Inca suntem tara fruntasa la prezentarea in fata specialistilor atunci cand bolile se afla in stadii avansate. Iata o serie de analize si controale anuale care nu lasa loc de regrete, caci sanatatea este nepretuita.
„Vrei sa ai o inima sanatoasa? Tot ceea ce trebuie sa faci este sa apelezi un numar de telefon”, spune medicul cardiolog Eduard Apetrei. Retineti numarul: 0351.40.530. Nu este un numar cu tarif special, de fapt nu costa nimic sa-l apelati pentru ca preventia are costuri foarte scazute in comparatie cu tratamentul.
Fiecare cifra are urmatoarea semnificatie: „0 – nefumator”, „3 – plus 3 km de mers pe jos zilnic sau 30 de minute de activitate fizica”, „5 – 5 portii de vegetale si fructe pe zi”, „140 – tensiunea arteriala
„Sub 45 de ani, supraponderabilitatea si hipertensiunea arteriala reprezinta factori de risc pentru bolile de inima, dar pot fi evitate si tratate. Atunci cand femeile se imbolnavesc de inima, fac cardiopatie ischemica, iar afectiunile de inima se dezvolta mai repede ca la barbati. Dupa 45 de ani, in special barbatii au probleme de sanatate a inimii”, explica dr. Apetrei.
Pentru preventie, se impun anual: un examen clinic, o cardiograma (oricine are hipertensiune arteriala, palpitatii trebuie sa faca acest test), monitorizarea ritmului cardiac cu un holter, proba de efort, tomografie computerizata. De asemenea, este importanta analiza „scorul de calciu” (scanarea arterelor coronare pentru calcifieri) pentru ca poate indica o cardiopatie ischemica.
Controale ginecologice obligatorii
Atunci cand vine vorba despre controalele ginecologice obligatorii, femeile din Romania sunt mai pudice, mai prost informate si cu resurse financiare mai precare decat femeile din alte tari. Deci multe (prea multe) ajung la medic atunci cand nu se mai poate face nimic pentru salvarea lor. Inca suntem prima tara ca mortalitate din cauza cancerului de col uterin, iar campania de vaccinare anti-HPV la fetite a fost un esec. Atentie!
Infectiile cu tulpini de HPV sunt cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala de pe glob. Indiferent de varsta, cu recomandarea unui specialist, inca se pot face vaccinuri anti-HPV gratuit in Romania. Intrebati medicul de familie si pe cel ginecolog, deoarece au ramas foarte multe doze de vaccin nefolosite in urma acelei campanii. Medicii oncologi Cristina Saptefrati si Rodica Tudor ne atentioneaza: „
Exista 2 forme de cancer de col uterin: scoamos si adenocarcinom. Foarte important – exista leziuni precursoare cancerului de col uterin care se pot determina prin controale si teste de rutina. Infectia cu HPV este tranzitorie, in 2 ani te poti vindeca. Daca dupa aceasta perioada mai esti purtator, in 5 ani leziunile se agraveaza. Intre 5 ani si 15 ani de la infectia cu papiloma virus uman, acesta devine invaziv”. Anumite tipuri de HPV au risc scazut, dar cauzeaza condiloamele vulvare sau negii genitali.
Printre factori de risc pentru cancerul la san se numara si prima sarcina dusa la termen dupa 30 de ani. ”S-a observat ca la japonezi incidenta cazurilor de cancer era foarte mica. O explicatie este si faptul ca mamele japoneze alapteaza copii nu doar cateva luni ca in Europa, ci pana la 3 sau chiar 6 ani”, explica dr. Rodica Tudor. Daca se descopera in stadiu incipient, o afectiune maligna a sanului in multe cazuri aceasta se poate stopa.
De asemenea, in Romania se practica reconstructia sanului. Inca un argument pentru prezentarea din timp la medic? Cancerul de san in stadiul tratat in stadiul I sau al II-lea nu mai recidiveaza decat sub 10% din cazuri. ”Atentie si femeile care au proteze mamare din silicon pot face cancer de san”, subliniaza dr. Saptefrati.
Printre ele se afla si degradarea cognitiva. ”Exista tratamente care ajuta la remiterea acestor simptome si la imbunatatirea calitatii vietii. Este bine de stiut ca poate exista viata sexuala normala chiar si la varsta de 70 de ani”, continua dr. Mazilu. Tot in aceasta perioada, doamnele sunt supuse riscului de cancer de san si osteoporoza. ”Statisticile spun ca pana la 80 de ani 1 din 8 femei face cancer de san si 1 din 3 face o fractura de os.
Se recomanda terapia cu calciu si vitamina D. Iar dupa 5 ani de la debutul menopauzei, se recomanda investigatia numita osteodensitometrie”, adauga specialistul endocrinolog.
Investigatiile recomandate in aceasta sfera sunt: endoscopie si coloratii la nivelul esofagului. Romanii sunt campioni la automedicatie, conform mai multor sondaje efectuate, iar medicii gastroenterologi se confrunta cu tot mai multe cazuri de leziuni ale stomacului cauzate de medicamentele antireumatism. ”Nu luati medicamente fara protectie gastrica si hepatica!”, completeaza dr. Chira. O afectiune grava din aceasta sfera este cancerul rectocolonic.
Simptome: pierderi de sange la inceputul sau la sfarsitul scaunului. ”Multi medici trateaza aceasta situatie ca pe hemoroizi, total gresit”, explica specialistul. Analizele recomandate sunt: tuseu rectal, endoscopie, examen histopatologic.