Atrofia vaginala: ce este, cum se manifesta, cauze si tratamente

Atrofia vaginala este o afectiune a mucoasei vaginale cauzata de dezechilibrul balantei hormonale instalat in urma reducerii cantitatii de estrogen. Aceasta se manifesta prin subtierea tesuturilor vaginale, uscaciunea mucoasei vaginale, pierderea elasticitatii, cresterea fragilitatii si scaderea capacitatii de aparare impotriva agentilor infectiosi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Atrofia vaginala: ce este, cum se manifesta, cauze si tratamente
Atrofia vaginala: ce e de facut?

Atrofia vaginala este o afectiune a mucoasei vaginale cauzata de dezechilibrul balantei hormonale instalat in urma reducerii cantitatii de estrogen.

Aceasta se manifesta prin subtierea tesuturilor vaginale, uscaciunea mucoasei vaginale, pierderea elasticitatii, cresterea fragilitatii si scaderea capacitatii de aparare impotriva agentilor infectiosi.

Cauze – de ce apare atrofia vaginala?

Scaderea nivelului de estrogen si favorizarea aparitiei uscaciunii vaginale apare in perioada ce precede menopauza (perimenopauza), dupa menopauza, in timpul sarcinii, in timpul alaptarii, dupa indepartarea chirurgicala a ambelor ovare (menopauza chirurgicala), dupa chimio sau radioterapie.

Exista insa si alte cauze care favorizeaza aparitia uscaciunii vaginale: infectii vaginale, stres, anumite tratamente medicale, fumatul, alcoolul, anumiti factori psihologici sau o toaleta intima realizata necorespunzator.

In Romania, desi circa 40% dintre femei sufera de vaginita atrofica, numai 25% dintre acestea ajung sa ceara sfatul medicului. Aceasta se intampla din cauza unei combinatii intre rusine, prejudecati si importanta redusa acordata acestei afectiuni.

Dupa menopauza, calitatea vietii femeilor este in scadere

Dintre femeile care prezinta uscaciune vaginala, cele la menopauza sunt cele mai numeroase, conform unui studiu de piata al Institutului ” Louis Harris” din Franta realizat pe un esantion reprezentativ de femei din Europa Centrala si de Vest.

80% considera ca uscaciunea vaginala este responsabila pentru durerile ce apar in timpul raporturilor sexuale si, de aici, probleme in cuplu (53%), cresterea stresului (39%), stari de depresie (26%). 57% dintre femei estimeaza ca uscaciunea vaginala este cauza unor grave probleme la nivelul cuplului cu atat mai mult cu cat astfel de situatii sunt intalnite recent si la varste sub 40 de ani.

In timp ce menopauza este o parte naturala a vietii femeii, atrofia vaginala asociata ei trebuie si poate fi tratata cu succes. Desi femeile se pot simti rusinate sa vorbeasca despre disconfortul vaginal, este foarte
important sa depaseasca aceste bariere in comunicare si sa discute deschis cu medicul.

Se considera ca, de la instalarea menopauzei, calitatea vietii femeii este in depreciere. Aproximativ 70% dintre femei recunosc ca in aceasta perioada manifesta tulburari, disfunctii sexuale, iar aproximativ 50% dintre femei se confrunta cu dificultati sexuale cu care nu se confruntau inaintea aparitiei menopauzei (conform aceluiasi studiu realizat de institutul Louis Harris).

Ce solutii exista pentru atrofia vaginala?

1. Tratamentul cu estrogen administrat topic (vaginal) este mai eficient decat cel administrat pe cale orala. Acesta este disponibil sub mai multe forme: crema, inel vaginal sau tablete.

2. In cazul in care vaginita atrofica este asociata cu alte simptome ale menopauzei, tratamentul poate consta in administrarea de estrogen sub forma de plasturi sau pastile, in combinatie cu progesteron sintetic.

3. Pentru uscaciunea vaginala se pot administra ovule vaginale care hidrateaza mucoasa vaginala si atenueaza simptomele care insotesc uscaciunea mucoasei vaginale, de tipul mancarimii, senzatiei de arsura, tensiunii sau disconfortului in timpul actului sexual.


Citeste si:
Las-o, saraca… ca e la menopauza!


Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult