Ai observat vreodata ca rafturile cu iaurturi le-au depasit de mult pe cele pentru branzeturi? Singura motivatie pentru acest fapt este ca nevoia unei alimentatii sanatoase a ajuns sa fie din ce in ce mai acuta. Produsele lactate traditionale trec pe planul secund in acest caz.
In primul rand, trebuie sa stii ca organsimul tau are nevoie de o oarecare cantitate de bacterii benefice, care sa actioneze asupra tractului digestiv. Multe dintre iaurturile care se gasesc de vanzare au in componenta lor culturi vii de bacterii. Un aspect vital in ceea ce priveste acest produs, este cel probiotic. Cuvantul „probiotic” are la baza principiul „pro viata”, si se refera la maniera in care anumite organisme vii pot avea un rol benefic atunci cand sunt ingerate in cantitati corespunzatoare.
Unele bacterii de acest fel isi aduc aportul prin ajustarea microflorei (ponderea fireasca a numarului de bacterii) intestinale, ori prin actiunea directa asupra functiilor organismului (digestie sau sistem imunitar). Ceea ce trebuie sa retii este ca doar acele iaurturi care contin indicatia „contine culturi vii” sunt probiotice.
In plus, sa nu uitam ca iaurtul provine din lapte. Astfel, odata cu acesta, vom beneficia si de proteine animale plus o serie de alte nutriente specifice produselor lactate, cum ar fi: calciu, vitamina B2, vitamina B12, potasiu si magneziu. De fapt, rolul pozitiv pe care il are iaurtul in ceea ce priveste santatea, convinge din ce in ce mai multe persoane sa transforme consumarea acestuia intr-un obicei zilnic. In continuare, iti dezvaluim 5 posibile beneficii care apar daca mananci iaurt in fiecare zi:
Vitamina D si calciul joaca un rol determinant in evitarea aparitiei osteoporozei. De fapt, alimentatia controlata este foarte importanta atat pentru a preveni, cat si pentru a trata aceasta afectiune. S-a demonstrat ca prezenta calciului in oase are un rol determinant in stabilirea desitatii acestora, indiferent de varsta. Cu toate acestea, aportul zilnic de calciu si vitamina D ar putea creste odata cu inaintarea in varsta, cand diversele boli cronice influenteaza negativ depunerea fireasca a acestor nutriente.
Pentru varstnici, vitamina D este vitala. Ea se gaseste in multe dintre produsele lactate existente pe piata, insa e bine de stiut ca unele iaurturi au adaosuri de vitamina D. Tot ce trebuie sa faci, este sa citesti cu atentie eticheta produselor, pentru a face alegerea corecta.
Un studiu recent efectuat in Spania pe parcursul a doi ani, a descoperit existenta unei legaturi intre consumul zilnic de lactate si aparitia hipertensiunii arteriale. Rezultatele au concluzionat ca riscul aparitiei acestei afectiuni se diminueaza cu pana la jumatate in cazul persoanelor care mananca 2-3 portii de iaurt degresat pe zi. Esantionul care a luat parte la cercetare, a fost comparat cu un altul, alcatuit din persoane care nu au mancat iaaurt decat ocazional sau deloc.
Iaurturile de acest fel pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea unor afectiuni gastrointestinale, cum ar fi:
– intoleranta fata de lactoza
– constipatie
– diaree
– cancer de colon
– balonare
– diverse infectii intestinale
Beneficiile sunt consecinta directa a:
– modificarilor de la nivelul florei intestinale
– intarirea sistemului imunitar
– timpul de deplasare a bolului alimentar
Cea mai des intalnita infectie a vaginului este cauzata de o bacterie numita Candida Albicans. Mai frecventa in cazul femeilor care sufera de diabet, ea infesteaza cu precadere si femeile insarcinate sau care tocmai au nascut. Un studiu recent a relevat faptul ca iaurtul poate avea un rol ameliorator in cazul acelor paciente diabetice, care sufera de candidoza cronica. Rezultatul este scaderea nivelului glicemiei.
Cercetarile unui grup de oameni de stiinta restrans de la Universitatea din Washington, Seattle, au studiat un grup de 36 de barbati si femei. Acestia au luat o gustare de 200 de calorii, iar cercetatorii au avut in vedere gradul de saturare al acestora, precum si cel de foame pe care ei l-au incercat. Gustarea a constat intr-una dintre variantele de mai jos:
– iaurt semisolid, cu bucatele de piersica, mancat cu lingurita
– acelasi iaurt, in forma lichida
– iaurt de baut, cu aroma de piersica
– suc de piersica
Desi cei care au ales gustarea pe baza de iaurt, nu au mancat mai putine calorii la urmaatoarea masa, ambele gustari alese le-au oferit o senzatie mai mare de satietate decat celelalte variante.
1. Alege intre lapte integral, iaurt partial degresat sau cu 0% grasime!
Trebuie sa stii ca unele produse au mai multe calorii decat altele. Daca ai o marca preferata, asigura-te ca produsul este de calitate. In plus, trebuie ca textura si componenta lui sa se potrivesaca cu particularitatile tale digestive.
2. Alege cu atentie indulcitorii!
Intrebarea este in ce masura accepti sa mananci iaurt care contine zahar, si in ce masura optezi pentru un produs de acest fel indulcit artificial. Zaharul are mai multe calorii, deci ingrasa. Daca tii o dieta, este firesc sa iti doresti sa eviti iaurturile fara zahar. De aceea, te sfatuim sa cauti produsele special destinate celor care tin cura. Gama este variata, insa gustul; ar putea diferi un pic, de la marca la marca.
3. Manaca iaurt pe post de gustare!
Bogat in calciu, iaurtul reprezinta o alegere ideala atunci cand vrei sa mananci putin si sa fii satula pentru mult timp. Asorteaza acestuia o portie de fructe confiate sau cereale, si va fi nu doar gustos, ci si foarte sanatos. Vei asigura organismului atat aportul de vitamina D, cat si cel de fibre, atat de necesar.