Bolile infectioase – cum le evitam?

Din cauza poluarii si a automedicatiei, precum si a calitatii alimentelor, nu mai exista un tipic al leziunilor, respectiv a tipului de eruptie caracteristic unor boli contagioase.
  • Publicat:
Bolile infectioase – cum le evitam?
Bolile infectioase – cum le evitam?
Un membru al
familiei, un coleg de birou sau un prieten apropiat sufera de o
boala contagioasa. Cum reactionam? Ce masuri de igiena trebuie
luate pentru a evita infectarea? Afla raspunsurile de la dr. Elena
Latcan, medic primar ORL.

Astazi, din cauza poluarii si a automedicatiei, precum si a
calitatii alimentelor, nu mai exista un tipic al leziunilor,
respectiv a tipului de eruptie caracteristic unor boli contagioase.
De aceea, pacientul trebuie urgent examinat de un medic
infectionist, dar si de catre un dermatolog.

Trebuie efectuate analizele de laborator complete pentru a pune un
diagnostic corect pentru ca pacientul sa fie la fel de corect
tratat. Varicela, rujeola, scarlatina,
oreionul
sunt boli eruptive contagioase. Pacientii cu
bolile infectioase, dar si cei cu scarlatina – produsa de
streptococul beta hemolitic -, se interneaza, pentru ca sa fie
foarte bine urmariti si tratati si pentru a se impiedica aparitia
unor complicatii.

Pot aparea otite,
endocardite maligne, glomerulo-nefrite, reumatism articular
acut, glomerulo-nefrita, abcese cerebrale
si, foarte rar,
la unii pacientii (copii sau batrani, cu rezistenta scazuta) –
meningita encefalita, abces cerebral. La fel se
interneaza si pacientii suspecti de hepatita,
TBC
sau lues-sifilis.

Cum evitam infectarea membrilor familiei

Persoanelor cu afectiuni contagioase amintite mai sus, in afara de
izolare, li se impune sa foloseasca tacamuri, vesela si prosoape
personale. Lenjeria se curata separat si in anumite conditii de
igiena, atat in spitale, cat si la domiciliu.

Ca masuri preventive, un rol important il au masurile de igiena
personala: spalatul corect al mainilor, al legumelor, fructelor,
consumarea de produse alimentare certificate igienic din unitatile
alimentare avizate, folosirea trusei personale pentru ingrijirea
dintilor, gurii, pahare de unica folosinta la locul de munca, la
picnic, evitarea persoanelor foarte racite.

Citeste mai multe in editia
tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?

Vezi si video:
Ati racit si va doare in gat? Evitati sucurile de citrice
si tomate!


Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Hepatita B, dusmanul tacut
Hepatita B, dusmanul tacut