Cazurile de cancer de col uterin sunt frecvente si ingrijoratoare. In Romania, in fiecare zi sunt diagnosticate 9 femei iar 6 mor si suntem primii in Europa, atat ca incidenta cat si ca mortalitate. Din pacate, aceste cifre se datoreaza in primul rand faptului ca femeile din Romania cunosc foarte putin despre cauzele care provoaca acest tip de cancer si despre mijloacele de preventie.
Cateva statistici cu privire la cancerul de col uterin (arhiva Ministerului Sanatatii)
– HPV este prezent in 99,7% din cazurile de cancer de col uterin care omoara zilnic sase romance.
– Potrivit datelor publicate de Ministerul Sanatatii, peste 3.000 de romance sunt nou diagnosticate in fiecare an cu cancer de col uterin, flagel ce reprezinta in Romania prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.
– Romania depaseste rata mortalitatii cauzate de virusul HPV din statele comunitare de 6,3 ori. Batem din nou un record trist si sunt primii in clasament si la acest capitol.
Care este cauza cancerului de col uterin, cum se transmite HPV si cum poate fi tratat
– Infectia genitala cu HPV este cauza a peste 99% din totalul cazurilor de cancer de col uterin. Cele mai agresive tipuri de HPV, 16 si 18, sunt responsabile pentru aparitia cancerului de col uterin in 8 cazuri din 10. HPV se transmite direct, prin simplu contact cutanat, in timpul tuturor tipurilor de activitate sexuala, dar nu numai astfel.
O femeie este expusa riscului de cancer de col uterin, chiar daca nu are activitate sexuala. Cele mai multe infectii genitale cu virus HPV nu se manifesta prin niciun simptom, asa ca o persoana nu poate sti daca este sau nu infectata, daca nu consulta un medic.
Testele citologice Babes-Papanicolaou sunt singurele care detecteaza celulele anormale ale colului uterin. Cancerul de col uterin poate fi tratat atunci cand este depistat in stadii cat mai usoare, dar de multe ori interventia chirurgicala este radicala iar femeia respectiva, chiar daca isi salveaza viata, va suporta o trauma psihica uriasa.
Cancerul de col uterin poate fi si prevenit, conditia principala fiind sa cunosti cauzele care il determina si sa stii cum sa actionezi. In acest moment, oamenii de stiinta afirma ca exista un vaccin care poate preveni infectia cu cele doua tulpini HPV inalt oncogene 16-18 care determina peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.
Vaccinarea anti-hpv
Beneficii si riscuri ale vaccinarii anti-HPV
Vaccinurile HPV nu contin material infectios, prin urmare ele nu pot produce infectia si nici nu pot duce la aparitia ulterioara a cancerului de col uterin. De asemenea, este important de subliniat ca nu determina inceperea precoce a vietii sexuale si nu produc sterilitate.
Eficienta vaccinului este foarte buna, pâna în prezent nu s-a inregistrat necesitatea administrarii unei noi doze. Studiile actuale dovedesc o durata a protectiei de peste 7 ani. Este foarte probabil ca imunitatea sa fie indelungata, ipoteza sustinuta pe baza unor studii. De ce este bine sa imi vaccinez fiica impotriva infectiei cu HPV daca nu a inceput viata sexuala?
Este dificil sa va ganditi ca fiica dumneavoastra ar putea intra în contact cu HPV, mai ales daca nu a inceput viata sexuala. Dar, ca si alte vaccinuri pe care fiica dumneavoastra le-a facut, vaccinarea anti-HPV are rolul de a preveni afectiunile respective.
Aceasta inseamna ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin isi face efectul cel mai bine inainte de a lua contact cu tulpinile oncogene 16 si 18 de HPV.
Este important sa va ajutati fiica sa se protejeze inca de acum, inainte de a fi expusa la posibilitatea infectarii cu HPV.
Afla mai multe contactand: Centrul National de Informare pentru prevenirea cancerului de col uterin la numarul gratuit TELVERDE:08008-00008
Sau accesand site-ul: www.informarehpv.ro
Citeste si Rana pe col