Cancerul de col uterin poate fi evitat. Afla cum!

Efectuarea testului Papani­co­lau regulat te poate scuti de foarte multe neplaceri, inclu­siv iti poate salva viata.
  • Publicat:
Cancerul de col uterin poate fi evitat. Afla cum!
Cancerul de col uterin poate fi evitat. Afla cum!

Sa fii femeie este minunat. Simti asta in fiecare zi. Insa nu este deloc usor, mai ales ca in mainile tale sta viitorul. Nu doar al tau, ci si cel al familiei tale. Tu poti misca pana si pietre de moara, insa pentru asta trebuie sa fii sanatoasa. Afla cum poti preveni unul dintre dusmanii aprigi ai vietii: cancerul de col uterin.

Cifre ingrijoratoare. Anual, aproape 3.500 de romance pri­mesc te­ribila veste: diag­nos­tic – can­cer de col uterin. Peste 2.000 dintre acestea mor. Nepu­tin­ta in fata bolii. Sin­gu­ratate. Disperare. Speranta.

Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa la aceasta afectiune, cu o rata a mortalitatii de 6,3 ori mai mare comparativ cu media de la nivelul Uniunii Europene. Sa intelegem din asta ca romancele sunt mai putin preocupate de sanatatea lor?

Ajung mai greu la medic si atunci cand o fac pentru unele este prea tarziu, boala fiind intr-un stadiu avansat? Nu au acces la informatie? Se feresc de medic pentru ca nu au suficiente resurse fi­nan­cia­re?

DA. Trebuie sa recu­noas­tem. Dar si mai important, trebuie sa stergem cu buretele toate aceste cifre si sa ne acordam o sansa. Noua si familiilor noastre.

Cum reducem riscul de cancer de col uterin

Efectuarea testului Papani­co­lau regulat te poate scuti de foarte multe neplaceri, inclu­siv iti poate salva viata. Testul detecteaza orice modificari ale celulelor inainte de a deveni cance­roa­se.

Daca re­zultatele testului Papanicolau nu se incadreaza in limite normale, este obli­ga­torie efectuarea unei colpo­sco­pii. Nu trebuie sa existe femeie activa sexual care sa nu isi faca anual acest test!

Limitarea numarului partenerilor sexuali. S-a constatat faptul ca femeile cu mai multi parteneri sexuali prezinta un risc crescut de a dezvolta boli cu transmitere sexuala, inclusiv cancer de col uterin (cervical).

Renuntarea la fumat, inclusiv la fumatul pasiv. Amatoarele de tigari risca sa dezvolte mai multe tipuri de cancer, inclusiv de col uterin. Fumatul combinat cu infectia cu HPV poate accelera displazia. Folosirea prezervativului. Relatiile sexuale neprotejate cresc riscul de boli. Insa virusul HPV se transmite si de la tegument la tegument (o simpla atingere la organele  genitale cu mana murdara este suficienta).

Micsoreaz-ti riscurile de imbolnavire!

Vaccinarea profilactica impotriva HPV re­pre­zin­ta cea mai importanta ar­ma impotriva cancerului de col. Specialistii au hotarat ca acest vaccin se poate administra fetitelor incepand cu varsta de 9 ani, pentru a preveni eventualele infectii si tinerelor pana in 27 de ani.

In lume, sunt peste 13 milioane de femei vaccinate. In Romania, sunt vaccinate in prezent peste 30.000 de femei si fetite.

Nu s-au semnalat efecte adverse notabile.

Citeste si Cancerul de col uterin
                Ceremonia ceaiului verde de China

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”