Când se măsoară colesterolul la copii

De la 2 ani, în analizele uzuale ale copilului trebuie inclus şi testul care determină colesterolul seric. Nu îl rataţi pentru că, în cazul unor valori mari, colesterolul are deja impact asupra vaselor de sânge ale micuţului.
  • Publicat:
Când se măsoară colesterolul la copii

De la 2 ani, în analizele uzuale ale copilului trebuie inclus şi testul care determină colesterolul seric. Nu îl rataţi pentru că, în cazul unor valori mari, colesterolul are deja impact asupra vaselor de sânge ale micuţului.

Ficatul este producătorul grăsimilor din sânge – trigliceridele şi colesterolul – ambele vitale pentru organism. Spre exemplu, colesterolul este un factor extrem de important pentru sinteza altor produse vitale cum ar fi adrenalina, cortizolul (aşa numitul hormon al stresului.

În unele cazuri, ficatul este setat genetic să producă puţin mai mult colesterol decât ar fi necesar. „Din nefecire, în aceste situaţii, ficatul cu grăsime, deci se încarcă el însuşi cu grăsimi”, spune prof dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog.

Grăsimile ajung ulterior pe vase, le încarcă şi astfel se poate ajunge la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral.

În cazul copiilor, colesterolul mărit este determinat de factorul ereditar. De asemenea, alimentaţia greşită şi lipsa mişcării conduc la creşteri ale valorii colesterolului sanguin. Între 2 şi 19 ani, valoarea colesterolului seric nu trebuie să fie mai mare de 170 de mg. 

 
Care e dieta corectă?
Dacă în privinţa factorului ereditar nu aveţi ce să schimbaţi, dieta e în mâinile părinţilor. Astfel, 30% din dieta unui copil trebuie să conţină grăsimi de bună calitate. Este vorba despre:

– grăsimile din uleiuri presate la rece, care se adaugă în orice preparat la temperature camerei. 
– grăsimile din peşte
– grăsimile din seminţe crude

Recomandările specialiştilor sunt următoarele: copilul trebuie să consume trei porţii de peşte pe săptămână, iar de preferat  este peştele gras care va fi preparat la cuptor, în suc propriu sau într-o tigaie de teflon, de asemenea fără adaos de ulei.

Peştele prăjit participă la depunerea colesterolului pe vase, deci e periculos. Peştele nu trebuie să fie preparat cu mălai, făină, ou. Acestea dezvoltă produşi toxici la prăjire, ceea ce îi poate face mai mult rău copilului.

 
De asemenea, sunt recomandate alimentele care conţin lecitină, substanţa care împiedică depunerea colesterolului pe vase. Unul dintre cele mai accesibile este oul. Acesta poate fi consumat de 2 ori pe săptămână, dacă îl preparaţi corect – ou fiert sau ouă ochi preparat în apă clocotită şi nu în ulei încins.
 
Uleiurile presate la rece şi seminţele crude se pun în orice preparat aflat la temperatura camerei. Nu uitaţi că prin încălzire aceste produse alimentare valoroase pot deveni toxice.
 
Cele mai periculoase produse sunt cele care conţin grăsimi hidrogentate. Aceste se regăsesc în dulciuri, produse de patiserie, mezeluri, pâine albă. Grăsimile hidrogenate cresc spectaculos colesterolul rău. Aşadar citiţi cu atenţie eticheta alimentelor când mergeţi la cumpărături!
 
 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Gripa, răceala şi sistemul imunitar
Gripa, răceala şi sistemul imunitar