Atunci cand bei, nu doar stomacul si functia hepatica au de suferit. Fiecare zona a creierului este afectata, rand pe rand: de la zonele superficiale, pana la cea mai sensibila – cerebelul. Urmarile? Hai sa le aflam impreuna:
1. Faza de jovialitate
O jumatate de slicla de alcool, bauta intr-o ora, este de ajuns pentru a suprima functia lobilor frontali. Grav, daca ne gandim ca acestia sunt raspunzatori cu auto-controlul, inhibitiile, capacitatea de gandire si concentrare.
Asadar, acum incepi sa nu mai ai nici o retinere, ai o incredere in tine de nezdruncinat, devii vesela si indrazneata, incepi sa vorbesti mai mult decat de obicei si mai tare. Acesta este si motivul pentru care alcoolul este considerat a fi “liant social”.
Ca iti vine sa crezi sau nu, in aceasta etapa capacitatea ta de judecata este diminuata, iar personalitatea a suferit deja ceva modificari.
2. Faza confuziei si ametelii
Dupa ce te-ai veselit bine, iata ca incepi sa te simti ametita. Din ce in ce mai ametita, caci aburii alcoolului ti-au cuprins acum si lobii parietali (situati catre crestetul capului).
Se intampla, de regula, dupa doua – trei pahare de bautura, consumate in decurs de o ora. In acest moment, capacitatea motorie este grav afectata, iar starea de ebrietate poate fi usor ghicita dupa tonul vocii. Acum este posibil sa simti o senzatie de greata.
Incheiatul sau descheiatul nasturilor de la camasa, manevrarea unei curele sau chiar a telefonului mobil s-ar putea sa devina adevarate provocari.
3. Faza intunecata
Cand alcoolul ajunge la lobul occipital (deasupra cefei) inseamna ca ai baut in jur de 4 – 5 pahare intr-o ora. Nivelul alcoolului in sange a ajuns la un prag destul de periculos, existand pericolul de intoxicare. Senzatia de greata este in continuare posibila.
Vederea a devenit incetosata, nu iti mai dai seama ce se intampla in jurul tau, nu iti mai dai seama ce faci, nu mai poti aproxima distantele. Asadar, sa nu-ti treaca prin cap sa te urci la volan!
4. Faza pierderii controlului
Dupa 4 pana la 6 pahare terminate intr-o ora, alcoolul a ajuns la cerebel, ti-ai pierdut deja echilibrul, nu te mai tii pe picioare.
5. Faza de inconstienta
Daca nu ai ajuns inca in pat pana acum si continui sa bei, probabil ca nici nu iti mai dai seama ce faci de fapt. Creierul este inundat in alcool, la nivelul picioarelor s-a instalat deja o stare similara paraliziei, un tremur generalizat, greata, stari de voma, ti-ai pierdut reflexele.
Cel mai bine este sa te intinzi pe burta, pentru a preveni situatiile de inec cu propria voma.
6. Faza mortala
Opt pahare intr-o ora pot fi cu adevarat fatale si intr-adevar se poate spune ca e o chestiune de viata si de moarte: daca alcoolul va ajunge la acea zona cerebrala numita medulla oblongata (intre ceafa si lobul occipital, o zona care controleaza respiratia si circulatia sanguina) poate surveni decesul.
Cum minimizezi efectele alcoolului
Daca nu exista nici o modalitate prin care sa eviti o petrecere bahica, iata cateva sfaturi pentru a-ti proteja creierul de efectele nocive ale alcoolului:
1. Nu consuma alcool pe stomacul gol. Mananca fructe, sandwichuri, mici gustari fara grasime inainte si in timp ce iti savurezi bautura.
2. Nu da gata un pahar, in mare viteza. Bea-l incet, in special atunci cand esti obosita sau dupa un antrenament la sala, intrucat efectele lui sunt mult mai severe la un organism slabit, epuizat.
3. Nu bea mai mult de un pahar pe ora. De preferat ar fi sa te si opresti aici!
4. Femeile ar trebui sa bea mai incet decat barbatii – diferenta este ca ei au o masa musculara mai bine dezvoltata si prin urmare alcoolul ajunge mai greu in toate partile corpului.
Citeste si Cocteiluri sau bombe calorice?