CSID: Candidoza

Purtarea de lenjerie sintetica, lycra, pantaloni stramti (mai ales jeans), colanti, asociata cu caldura excesiva sunt cateva dintre cauzele locale ale candidozei.
  • Publicat:
CSID: Candidoza
Ce se intampla doctore?

Sunt Maria si as avea nevoie de un sfat. Acum 8 luni, am fost diagnosticata cu candidoza, am urmat tratamentul chiar de 2 ori. Nu a trecut (mentionez ca si prietenul meu l-a urmat tot de 2 ori). Dupa asta, la sfatul unei prietene (careia i-a fost recomandat de un medic) am inceput un alt tratament. Se pare ca a trecut pentru ca timp de 4 luni nu am mai avut nici un simptom si analizele au iesit bine, de asemenea.

Luna trecuta, candidoza a reaparut si am reluat tratamentul (primul tratament), dar diferite persoane mi-au spus ca nu este bun. Nu mai stiu ce sa fac, sa-l continui? Si as avea inca o intrebare: la ce complicatii poate duce aceasta boala? Multumesc mult.

Faptul ca micoza reapare ar trebui sa te faca sa iei in calcul faptul ca aceasta candidoza mai este cauzata si de o eventuala anemie prin deficienta de fier (anemie feripriva), dar si diverse cauze locale, cum ar fi purtarea de lenjerie sintetica, lycra, pantaloni stramti (mai ales jeans), colanti, asociata cu caldura excesiva, pe perioade mai lungi si transpiratie.

Este adevarat si faptul ca unele femei prezinta infectii micotice frecvente fara o cauza evidenta. De retinut este tratamentul care a dat rezultate si care ar trebui repetat la reaparitia semnelor, cel putin cel local si spalaturile, care schimba pH-ul local.

Deci daca a functionat pentru 4 luni acel tratament, reia-l pentru ca iata, caldura a dus la reaparitia semnelor. Probabil toamna si iarna nu vei mai avea aceste „surprize“. Nu sunt semnalate reactii adverse grave la folosirea acestor solutii, pe care le mentionezi, doar daca la un moment dat apar intolerante.

Suplimentar, se poate prescrie un unguent antimicotic pentru aplicatie la nivelul vulvei. Pentru viitor, sa stii ca unguentele antimicotice pot fi utilizate în siguranta in timpul sarcinii, dar medicatia orala trebuie evitata la gravide. Boala poate duce la complicatii daca nu este tratata corespunzator si principala complicatie ar fi infertilitatea, dar nu este cazul tau.

Citeste si Uita de disconfort!

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News