Cu siguranta oboseala nu este o stare necunoscuta tie. Ai zile in care ai vrea sa lasi toate problemele nerezolvate si sa evadezi intr-o poiana inundata de soare, cu pasarele ciripind, cu caprioare, fluturi… Iar tu doar sa stai intinsa sa iarba, fara sa faci nimic, fara sa te gandesti la nimic. Doar sa te odihnesti.
Ce este oboseala?
Oboseala este o stare de epuizare si de surmenaj cronic, care nu dispare atunci cand te odihnesti.
Oboseala poate avea mai multe cauze, dar poate fi si un semn de avertizare pentru alte probleme, mai grave. De aceea, este important sa incerci sa tratezi simptomele oboselii cat mai devreme, pentru a afla ce anume le determina.
Avand grija de tine prin gestionarea stresului, mergand la doctor regulat, avand un regim alimentar echilibrat, consumand suficiente lichide, fiind activa fizic si gestionand eficient oboseala, iti poti imbunatati semnificativ calitatea vietii.
Ce cauzeaza oboseala?
Oboseala poate fi cauzata atat de probleme fizice si medicale, precum o infectie sau anemie, cat si de stresul emotional sau psihologic.
Cele mai comune cauze ale oboselii sunt:
Infectiile
Corpul tau are nevoie de multa energie pentru a lupta cu infectiile. Pneumonia, infectiile vaginale sau orice alt tip de infectie pot fi foarte solicitante pentru intreg organismul. Parazitii din tractul digestiv, gripa, bronsita sau chiar alergiile pot, de asemenea, provoca oboseala.
Nivelurile hormonilor
Nivelul scazut de testosteron, in special la barbati, poate provoca oboseala si reduce pofta de sex.
Anemia
Anemia se refera de obicei la un nivel scazut de celule rosii in sange. Fara suficiente celule care sa-i asigure corpului cantitatea de oxigen necesara, ne putem simti foarte obosite.
Anemia poate fi provocata de unele medicamente, infectii sau deficiente nutritionale (precum lipsa de vitamina B12, acid folic si/sau fier). Exista tratamente diferite pentru fiecare tip de anemie. Discuta cu doctorul sau nutritionistul tau pentru a afla care este cel mai bun tratament pentru tine.
O nutritie slaba
Pentru a-ti mentine nivelul de energie, corpul tau trebuie sa aiba sucifienti nutrienti. Astfel, statusul tau nutritional poate fi afectat nu numai de ceea ce mananci, dar si de capacitatea organismului de a absorbi acesti nutrienti.
Combaterea oboselii prin dieta
Exista mai multe modalitati usoare prin care poti ajuta organismul tau in lupta cu oboseala. Astfel:
Incearca sa consumi cat mai multe fructe si legume.
Acestea contin multe dintre vitaminele si mineralele de care ai nevoie pentru ca sistemul tau imunitar sa fie puternic, iar nivelul de energie ridicat.
Pastreaza fructele care iti plac la indemana atunci cand simti nevoia sa mananci ceva si incearca sa consumi legume la fiecare pranz si cina. Acestea contribuie si la consumul de lichide: fructele si legumele contin mari cantitati de apa, care combate oboseala.
Mananca mese mici pe parcursul zilei
Acest lucru poate ajuta la cresterea aportului alimentar si la cresterea nivelului de energie. De asemenea, poate preveni scaderea cantitatii de zahar din sange.
Accepta ajutor atunci cand ti se ofera
Daca cineva – din familie sau poate o prietena – e dispus sa gateasca pentru tine, nu refuza. Profita de sansele de a manca impreuna cu alte persoane. In felul asta te vei bucura mai mult si vei fi mai relaxata.
Bea cel putin 8 cesti de lichid pe zi
Daca nu consumi suficienta apa, poti sa te deshidratezi, ceea ce iti poate crea o stare de somnolenta.
Incearca cerealele integrale
Painea integrala, orezul, ovazul si cerealele integrale iti furnizeaza energie de durata. Zaharurile din cerealele integrale intra in fluxul de sange mai lent decat cele din faina alba rafinata sau din zaharul alb. In plus, cerealele integrale sunt bogate in vitamine si minerale.
Limiteaza consumul de cafea, ceai, alcool si tigari
Acestea poate te fac pe moment sa te simti mai energizata, dar pe termen lung, iti sporesc starea de oboseala.
Tu cum reusesti sa scapi de oboseala?
Citeste si Mananca inteligent pentru un creier sanatos