Aparent, scrisul la calculator nu implica niciun risc. Cu toate acestea, medicii se confrunta din ce in ce mai des cu boli cauzate de tastatura.
Munca prelungita la calculator e riscanta pentru sanatatea omului, al carui corp nu e adaptat pentru astfel de activitati. Specialistii recomanda insa solutii pentru evitarea problemelor de acest gen. Denumirile sunt complicate: sinovitele, tenosinovitele, bursitele, epicondilitele, artrozele cronice si periatritele sunt cele mai intalnite boli musculoscheletale cu care au fost diagnosticati pacientii romani.
Realitatea e ca acestea reprezinta o mare proportie din totalul de boli profesionale care determina handicap la adulti. Desi in Romania astfel de afectiuni nu au inca o pondere extrem de mare, in Statele Unite ele sunt principala cauza a incapacitatii de munca, pierderile suferite de pe urma lor fiind de 1,3% din produsul intern brut.
De vina pentru aparitia acestor boli este suprasolicitarea corpului la locul de munca, stresul care provoaca leziuni la nivelul muschilor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor periferici, cartilajelor, oaselor sau vaselor de sange, precum si pozitiile incorecte indelungate in timpul utilizarii uneltelor de scris.
Aflati mai multe despre cum apar aceste boli si modul in care pot fi tratate pe clujeanul.ro
Citeste si Blogging-ul poate fi letal
Tehnologia Prada – Cadoul perfect de Craciun