Contrar credintei populare,
nu suntem 75 – 80% constituiti din apa. Asa am fost doar la
nastere, atunci cand am parasit pentru totdeauna uterul mamei. La
varsta adulta, corpul nostru contine doar 50% apa.
Oamenii de stiinta ne explica fenomenul: pe masura ce trec anii, o
serie de factori interni si externi ataca celulele organismului,
slabinu-le abilitatea de a pastra apa. Iata de ce, catre 30 de ani,
pielea noastra devine mai uscata, nu mai dormim bine, digestia e
ingreunata si resursele de enerie scad dramatic.
In corpul
nostru exista doua tipuri de apa: intracelular, aflata in
interiorul celulelor -aceasta este cea sanatoasa, care ne mentine
pielea si restul organelor hidratate; si interstitial, aflata in
spatiile dintre celule – cea care ne imbatraneste, ne face sa parem
grase si umflate.
Ochii umflati, picioarele umflate si balonarea sunt semnalele prin
care corpul ne transmite ca nu prelucreaza rezerva de apa in mod
eficient. Iar apa aflata la nivel interstitial ne poate afecta mai
mult decat atat. Vasele de sange, ficatul si chiar inima pot suferi
din cauza proastei hidratari.
Mancati si nu beti apa!
Oamenii de stiinta ne avertizeaza ca apa plata bauta in cantitati uriase zilnic nu ne
ajuta sa ne hidratam corect. Degeaba bem 8 pahare de apa pe zi,
daca apa se depoziteaza interstitial. Sfatul specialistilor este sa
ne asiguram aportul zilnic de lichid in special din fructe si
legume. Acestea sunt surse de apa de calitate, ale carei molecule
penetreaza celulele cu mai multa usurinta, ajungand intracelular si
nu epuizandu-se interstitial. Iata de ce specialistii ne sfatuiesc
sa „mancam” apa si nu sa o bem.
Desigur, pentru unii dintre noi este mai simplu sa bem 2 litri de
apa si sa cosideram hidratarea rezolvata. Totusi, cea din alimente
este mai de calitate (pana si painea prajita are un continut,
scazut ce-i drept, de apa!), iar fructele si legumele colorate
contin in plus si nutrienti. Aceasta este apa de calitate, care se
mentine inauntrul celulelor mai mult timp, pastrand astfel nivelul
de hidratare optim al organismului.
Care sunt cele mai bune surse de apa?
Pepenele verde – 97% apa
Rosiile – 95% apa
Vinetele – 92% apa
Piersicile – 87% apa
Morcovii – 88% apa
Painea integrala – 33% apa
Piept de pui la rotisor – 65% apa
Somon la cuptor – 62% apa
Branza ceddar si albastra – 40% apa
Citeste si: Primul ajutor in caz de
deshidratare