De ce e important să le cunoaștem cauzele, modalitățile de diagnosticare, precum și modul în care putem să le gestionăm corect? Pentru că au un impact direct asupra sănătății orale.
Starea generală de sănătate este influențată de un nivel crescut de anxietate.
“Da, starea generală de sănătate este influențată de un nivel crescut de anxietate. Și aceasta la modul cel mai direct și negativ cu putință.”, spune Lorelei Nassar, specialist în chirurgie și implantologie. “Starea de anxietate prelungită generează eliberarea în sânge a hormonilor de stres – cortizolul, adrenalina, norepinefrina și alții, care afectează nemijlocit zonele cu capilare și vase mici de sânge, în speță gingia, dacă ne referim la dinți, și, în general, vasele de sânge, mușchii și celelalte țesuturi ale corpului, dacă ne gândim la organism că un tot unitar.”, adaugă specialistul.
Corpul uman răspunde etapizat, mai întâi prin intermediul glandelor endocrine, care răspund primele la stres și, eliberează hormoni care au datoria să pună corpul nostru în stare de luptă sau fugă. Această configurație epuizează repede rezervele de energie ale corpului și uzează toate organele. De aceea, unii au tendința să mănânce mai mult, pentru a compensa oboseala pe care o simt. Și tot de aceea, orice boală cronică se poate și se va acutiza în aceste condiții”, completează implantologul.
Frica și panica afectează starea de sănătate a dinților?
Anxietatea, stresul, panica, presiunea permanentă sunt factorii care pot ușor declanșa patologii precum bruxismul, fracturile dentare, parodontopatiile și toate formele de gingivită. Explicația? ”Dezechilibrul hormonal generat de stres afectează grav gingia și mucoasele orale, apoi produce stări de uscăciune ale gurii din cauza secreției salivare scăzute, pentru ca într-un final să declanșeze un atac carios la multipli dinți.”, spune dr.Nassar.
Bolile oamenilor deprimați
“Persoanele deprimate pot dezvolta orice tip de boală pe fond de stres, de la pulpite acute cu dureri atroce, fracturi dentare din cauza scrâșnirii dinților sau neatenției, abrazii dentare, gingivite de orice formă, herpes labial sau orice altă viroză, nevralgii, parodontoze, până la tumori.” încheie medicul.
Meditația, pacea interioară și recunoștința îți pot salva dinții și viața
Alege să practici meditația. Te poate ajuta să îți stabilești mai bine ordinea de priorități. Atât personal, cât și profesional. Te relaxează, te ajută să te detașezi de problemele cotidiene și să gasesti soluții bune la orice dilemă
Meditația recalibrează și înmulțește circuitele neuronale benefice în creier și prin aceasta produce o chimie locală pozitivă. Starea de bine cerebrală se manifestă la nivelul corpului printr-o stare de funcționare optimă a tuturor organelor, iar în situații ca cea de acum – pandemie sau un pericol major, starea de calm e păstrată, hormonii de stres nu se eliberează, deci organismul este cruțat de efectul lor coroziv.
Ești dornic de schimbare? Pașii mici sunt cheia!
Dacă te gândeșto să începi practica mindfulness-ului, atunci poți începe simplu, cu 10 minute de meditație în fiecare dimineață sau seara. Găsești online o mulțime de meditații ghidate excelente. Sau, dacă îți place mișcarea în aer liber, poți merge pe jos timp de 10 minute, fară să vorbești la telefon. Uită-te în jur, admiră copacii, savurează natura. Totodată nu uita:
Această recunoștință îți va încărca toată ziua cu energie bună și pozitivism”, adaugă implantologul dr.Lorelei Nassar.