Dinţii bebeluşului (dinţii de lapte), reprezintă dentiţia temporară, formată din 20 de dinţi (8 incisivi, 4 canini şi 8 molari). Aceştia apar în jurul vârstei de 4-8 luni, începând cu incisivii inferiori care se formează încă din viaţa intrauterină, crescând constant încă de la naştere, până în momentul în care erup pe arcada dentară.
Odată cu apariţia acestora sunt semnalate o serie de manifestări precum hipersalivaţia, agitaţia, plânsul, iritabilitatea, lipsa poftei de mâncare sau inflamarea gingiilor. Simptomele apariţiei dinţilor diferă de la un bebeluş la altul, în funcţie de vârstă, imunitate, rezistenţă la durere. Specialiştii nu au stabilit deocamdată cu exactitate dacă anumite simptome precum vărsăturile, diareea sau febra sunt secundare erupţiei dentare sau dacă acestea apar independent, în aceeaşi perioadă.
Orice stare febrilă asociată erupţiei dentare trebuie privită independent de aceasta şi trebuie investigată cu atenţie deoarece are mai mult ca sigur o altă cauză. Febra este rar asociată cu erupţia dentară. Aceasta poate provoca, cel mult, o stare subfebrilă (între 37 şi 38 de grade Celsius).
Pentru a diminua starea de iritabilitate şi disconfort se recomandă folosirea unei suzete din cauciuc, care previne şi introducerea diverselor obiecte străine în gură. Aceasta nu va fi folosită decât până în jurul vârstei de doi ani, evitând astfel eventualele defecte de poziţie ale dinţilor.
De asemenea, se recomandă ca alimentaţia să fie predominant lichidă, la temperaturi potrivite, evitându-se iritarea gingiilor.
În plus, este necesară o igienă foarte bună în această perioadă, mai ales pentru a preîntâmpina contactarea unei infecţii locale. În cazul în care este nevoie (stari subfebrile, durere) se poate administra paracetamol, care ajută la ameliorarea simptomelor datorită efectului său analgezic.
De îndată ce apar primii dinţi, se recomandă folosirea periuţei cu perii moi şi a unei paste atât pentru dinţi, cât şi pentru gingii, în cantitate mică.
După vârsta de 1 an, se poate folosi o pastă de dinţi cu fluor. Pe lângă toate acestea, se recomandă un control la medicul stomatolog pentru a semnala eventualele probleme care ţin de erupţia şi alinierea dinţilor în cavitatea bucală