Experții susțin că sănătatea dentară este extrem de importantă chiar și pe perioada pandemiei. Infecțiile dentare pot duce la afecțiuni grave precum cele cardiace sau pulmonare. De aceea American Dental Association ridică un semnal de alarmă și recomandă oamenilor să nu-și neglijeze afecțiunile dentare, dar nici igiena orală sau screening-ul stomatologic.
Primele trei afecțiuni orale care afectează sănătatea generală și calitatea vieții sunt cariile dentare, boala parodontală și pierderea dinților, potrivit American Dental Association.
„Lucrez în domeniul bolilor infecțioase. Văd ramificațiile când nu se primesc îngrijiri dentare bune și bolile care pot apărea, inclusiv endocardita”, spune Dr. Edgar Herrera Sanchez, specialist în boli infecțioase la Orlando Health din Florida.
Endocardita este o infecție cauzată de pătrunderea bacteriilor în sânge, conform American Heart Association. Iar acest lucru se întâmplă mai ales ca urmare a unei igiene dentare deficitare care duce la lezarea gingiei și a cavității orale. La această afecțiune sunt predispuși mai ales cei care suferă deja de o boală cardiac, dar nici ceilalți nu sunt excluși, susține AHA. În aceste condiții și având în vedere că specialiștii estimează că pandemia va dura câțiva ani, recomandarea tuturor este continuarea tratamentului stomatologic.
Endocardita este o afecțiune destul de rară. Aceasta poate cauza complicații cu potențial fatal, precum insuficiența valvulară severă (afectează grav valvele inimii și funcționarea acestora) sau abcesele miocardice (infectii supurative, adică cu eliminare de puroi).
Endocardita se manifestă asemănător unei gripe:
Din păcate, mulți dintre pacienții în vârstă s-au temut să vină la cabinet. Întrebarea este cât timp va trece până problemele lor vor deveni o urgență și dacă acea urgență va fi doar de natură stomatologică, conchide Dr. Joel Gould.