Îndepărtarea aparatului dentar fix este un proces urmat de tratament inactiv, de stabilizare a rezultatului obținut. Se recomandă efectuarea unor radiografii de final de tratament, pentru a putea evalua modul cum s-au produs deplasările dentare.
O atenție deosebită trebuie acordată molarilor de minte, dacă sunt prezenți și dacă au spațiu suficient de erupție. În lipsa spațiului se indică extracția molarilor de minte, pentru a preveni o recidivă.
Dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont și fondator al clinicii PerfectDent, detaliază importanța purtării gutierei de contenție după îndepătarea aparatului dentar, dar și care sunt metodele optime de igienizare a dinților.
Rezultatul trebuie definitivat și menținut prin purtarea unui aparat de contenție (gutieră de contenție) pe timpul nopții și prin aplicarea unui retainer fix pe suprafața interioară a dinților frontali.
Purtarea lor poate fi prelungită, în unele cazuri pe termen nelimitat, pentru a evita migrarea inevitabilă a dinților.
Există posibilitatea ca pronunția unor sunete să fie ușor modificată la început din cauza firului fixat pe spatele dinților, dar această senzație dispare treptat în următoarele zile.
Prin urmare, pentru rezultate optime în urma tratamentului ortodontic, se vor lua măsurile necesare de prevenție a „revenirii” dinților la poziția inițială, anormală.
Care sunt etapele atunci când tratamentul ortodontic este parte a unui plan de tratament complex ?
Sunt frecvente cazurile la adulți când trebuie intervenit multidisciplinar, iar tratamentul ortodontic este doar o etapă în cadrul unui tratament mai complex.
Atunci când au existat extracții în antecedente , dinții au migrat și nu mai există spațiu optim pentru inserarea implanturilor sau când dinții au formă sau culoare necorespunzătoare, se indică într-o primă fază aplicarea unui aparat dentar pentru aliniere și deplasarea dinților într-o poziție corectă.
La final, după îndepărtarea aparatului dentar urmează inserarea implanturilor și realizarea lucrărilor protetice (coroane și fațete dentare) care au rolul de stabilizare a rezultatului obținut, îmbunătățirea funcției de masticație și a esteticii dentare.
Un alt element la care trebuie să fim atenți la după îndepărtarea aparatului dentar este prezența unor eventuale pete pe suprafața smalțului. Cum vor arăta dinții în final va depinde de cât de atentă a fost îngrijirea lor.
Din acest motiv este foarte important ca în timpul tratamentului ortodontic să respectăm toate indicațiile medicului, igiena să fie riguroasă, astfel încât la final să nu existe nicio afectare a smalțului dentar.
Dacă totuși există demineralizări ușoare în zonele din jurul bracketurilor, mai ales în zona gingivală, acestea vor fi corectate printr-o igienizare profesională și prin aplicarea unor geluri concentrate cu fluor care refac echilibrul mineral la nivelul smalțului.
Dacă doriți ca dinții să fie albi, strălucitori, puteți beneficia și de un tratament de albire profesională, complet neinvaziv și fără durere.
Acasă, igienizarea se va face cu o periuță moale pentru a evita pe cât posibil iritarea gingiilor și, implicit, senzația de durere.
Suplimentar este recomandată utilizarea atei dentare și a dușului bucal. Dispozitivele de contenție detașabile (gutierele) se igienizează cu o periuță cu apă și cu săpun, dimineața și seara.
Chiar dacă nu mai purtați aparat dentar, se recomandă un control periodic efectuat de către medicul ortodont, la început la 3 luni și apoi la fiecare 6 luni.
În timpul acestor vizite se verifică integritatea contenției fixe și a gutierelor, dacă s-a produs orice modificare la nivelul dinților.
Dacă se depistează o ușoară recidivă, se poate interveni prin aplicarea unei gutiere de corecție.