Laserul dentar, viitorul stomatologiei moderne

Alternativa ideală pentru tratarea cariilor este tratamentul cu laser, care reprezintă tehnologia viitorului în stomatologie.
  • Publicat:
Laserul dentar, viitorul stomatologiei moderne

Dacă eşti în căutarea unui tratament fără durere pentru a-ţi rezolva problemele dentare, a unui medic stomatolog specialist sau pur şi simplu îţi doreşti să găseşti un cabinet stomatologic în Bucureşti care să îţi ofere alternative pentru tratarea cariilor dentare, altele în afară de freză şi ace, avem veşti bune pentru tine! Clinica dentară Life Dental Spa îţi oferă posibilitatea tratării cariilor cu laser- fără ace, fără freză, fără durere! Tratamentul cariilor cu laser este cea mai eficientă, biocompatibilă, blândă şi nedureroasă metodă, complet diferită de ceea ce ai experimentat până acum într-un cabinet stomatologic clasic.

În clinica Life Dental Spa- clinică dentară laser, se realizează întreaga gamă de servicii stomatologice asistate laser: tratarea cariilor cu laser, implantologie şi chirurgie laser, tratamentul laser al gingivitelor şi paradontozelor, albire dentară laser etc. Pentru că noi considerăm că tehnologia laser este tehnologia viitorului în stomatologie, am investit în echipamente şi în pregătirea şi specializarea medicilor în acest domeniu, în universităţi din Germania şi Italia.

De ce ar trebui să evităm tratamentul clasic al cariilor cu freza

Spre deosebire de freză, laserul dentar are o cu totul altă modalitate de lucru: vaporizează smalţul cariat care se curăţă blând, fără a stresa nervul dentar şi fără a afecta ţesutul sănătos. Totodată acesta sterilizează cavitatea în care va fi plasată plomba, scăzând astfel posibilitatea apariţiei cariilor secundare la marginea sau dedesubtul obturaţiilor definitive.

Laserul are propria sa inteligenţă, care orientează raza activă către zonele închise la culoare şi bogate în apă, aşa cum sunt cariile dentare. Din acest motiv, laserul este selectiv, curăţând ţesutul cariat şi nimic în plus, fiind de asemenea şi minim-invaziv. Odată cu folosirea acestuia, nu trebuie să ne facem griji că va fi afectat smalţul sănătos din jur, aşa cum se întâmplă în cazul frezei. Luând în considerare aceste aspecte, putem concluziona că laserul dentar este potrivit pentru a fi folosit în orice fel de cavitate, pentru orice tip de carie, fie ea superficială sau profundă.

În cazul cariilor superficiale, datorită acţiunii sale selective şi minim invazive, laserul va respecta integritatea smalţului sănătos din jur şi nu va exista riscul unui sacrificiu inutil de ţesut dentar. Vor beneficia de tratament doar zonele cariate, nimic în plus.

În cazul cariilor profunde, laserul este tratamentul cel mai recomandat, deoarece acţionează blând, fără să supraîncălzească nervul dintelui, eliminând eficient dentina cariată. În plus, are un efect bactericid puternic, sterilizând cavitatea în care va fi plasată plomba şi scăzând considerabil şansele de apariţie a unor carii secundare pe viitor. Datorită modului în care acţionează, face posibilă abordarea unor carii foarte profunde, aproape de nerv, chiar fără anestezie.

De ce nu doare tratamentul cu laser?

Impulsurile transmise de laser în timpul lucrului sunt atât de rapide încât creierul nu are timp să le proceseze şi să le perceapă. Impulsurile ”scapă” creierului şi acesta nu le mai poate traduce în senzaţii de durere. De asemenea, nu doare şi datorită faptului că nu pune presiune pe dentină, presiune care se poate transmite la nervul dentar şi poate da senzaţia de durere şi disconfort. Atunci când se foloseşte freza, din cauza turaţiei mari cu care aceasta se învârteşte, se produce o creştere a temperaturii care supraîncălzeşte nervul dentar şi acesta începe să doară. Laserul îndepărtează smalţul cariat prin vaporizare, nu prin frezare, şi nu există o creştere semnificativă a temperaturii la nivelul pulpei dentare care să genereze durere.

Tratamentul cu laser împotriva cariilor: avantaje

  • laserul este minim invaziv şi selectiv, ceea ce înseamnă că el îndepărtează strict zona de smalţ cariată şi nimic în plus, rezultând preparaţii conservative în dinte, fără afectarea zonelor sănătoase de smalţ;
  • este bactericid, astfel încât riscul de apariţie a cariilor secundare pe lângă/sub plombe (obturaţii) scade mult spre 0;
  • creşte retenţia plombelor (obturaţiilor) pe termen lung;
  • stimulează nervul dentar să producă dentina de reparaţie sub plombă (obturaţie);
  • instrumentul în sine nu atinge pacientul, fiind o procedură non-contact, ceea ce exclude orice posibilitate de contaminare incrucişată între pacienţi;
  • înlătură nevoia folosirii anesteziei locale, asigurând confortul necesar tuturor pacienţilor;
  • se poate utiliza cu succes la copii, femei însărcinate şi la pacienţi imunosuprimaţi, pacienţi ce suferă de diabet, afecţiuni cardiovasculare şi alte afecţiuni cronice.

Cariile la copii: cum le tratăm?

În cazul copiilor, tratamentele dentare sunt mai delicate, aceştia având nevoie de mai multă atenţie şi răbdare din partea medicului stomatolog, de şedinţe scurte şi tratamente confortabile, blânde, pe care să le accepte uşor. Un rol important îl au şi părinţii, educaţia pe care aceştia o oferă copiilor în privinţa vizitelor la dentist, controalelor periodice şi tratamentelor în sine. Dacă aceştia le insuflă copiilor încredere şi îi fac să înţeleagă că vizita la dentist este firească şi necesară, copiii vor păşi relaxaţi pragul unui cabinet stomatologic.

Tratarea cariilor la copii este recomandat să se facă cu laserul, deoarece acesta este mult mai blând şi mai uşor de acceptat decât freza dentară. Începând cu zgomotul, care nu mai este atât de puternic şi deranjant şi până la faptul că procedura este NON-contact aşadar, instrumentul nu atinge dintele, întreaga experienţă fiind mult mai prietenoasă pentru copii. Pentru a-l încuraja pe cel mic, se poate face un test pe mânuţă, astfel încât acesta să experimenteze direct faptul că laserul nu produce durere. Încredinţat că procedura este simplă şi confortabilă, copilul va fi pregătit să accepte şi tratamentul dentar.

Laserul rezolvă şi un alt motiv: anestezia. Fobia de ace este des întâlnită atât la adulţi, cât şi la copii. În plus, există şi persoane alergice, la care nu se pot folosi substanţele anestezice şi pentru care laserul reprezintă alternativa mai mult decât recomandată. Amânarea sau tratarea superficială a cariilor de pe dinţii temporari nu reprezintă o atitudine sănătoasă şi benefică. Infecţiile dinţilor temporari pot afecta dezvoltarea mugurilor dinţilor definitivi. Laserul poate fi folosit atât pentru tratamentul cariilor pe dinţii definitivi, cât şi pe cei temporari.

Sigilarea dinţilor cu laser

Mulţi părinţi încă nu cunosc faptul că, printr-o procedură simplă stomatologică, îşi pot proteja copiii de carii dentare pentru o perioadă lungă, dacă nu chiar pentru întreaga viaţă. Secretul este să viziteze dentistul la timpul potrivit, adică în special în jurul vârstei la care erup dinţii definitivi (în jur de 6 ani). De sigilări beneficiază molarii şi premolarii definitivi, cu condiţia ca aceştia să fie îndemni de carie. Sigilarea cu laser presupune curăţarea bactericidă cu ajutorul laserului, a suprafeţelor care vor fi sigilate şi apoi plasarea unui sigilant pe acestea. Sigiliul se verifică de două ori pe an, iar dacă este necesar se repară/reface periodic.

Tratarea cariilor cu laser la femei însărcinate şi care alăptează

Tratarea cariilor cu laser este indicată atât copiilor, cât şi femeilor însărcinate sau care alăptează. Pe perioada sarcinii este binecunoscut faptul că anumite tratamente dentare trebuie evitate, printre care anestezia cu adrenalină, radiografiile, manoperele mai complexe etc. Laserul dentar însă poate fi folosit cu succes şi în această perioadă specială, datorită acţiunii sale delicate cu structurile dentare şi eliminării necesităţii anesteziei.

În niciun caz nu trebuie evitată vizita la dentist pe perioada sarcinii, deoarece problemele dentare pot afecta starea generală a gravidei şi, implicit, pe cea a fătului. Tratamente simple precum detartajul, tratarea cariilor cu laser, tratarea gingivitei şi paradontozei cu laser, se pot efectua uşor şi fără grijă în cele nouă luni de sarcină, iar dacă sunt necesare tratamente mai complexe care pot fi amânate, acestea se realizează în colaborare şi cu acceptul obstetricianului.

Laserul dentar reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai efeciente alternative la tratamentele clasice stomatologice. El reprezintă în acest moment tehnologia viitorului în ceea ce priveşte stomatologia modernă. Clinica dentară Life Dental Spa este printre primele clinici din România specializată în tratamente dentare laser, fără durere şi minim invazive.

Articol realizat de Dr. Cristina Obreja-specialist laser dentar

Pentru programări ne puteţi contacta la 0785.279.564.

Life Dental Spa- clinică dentară laser

Adresă: Bd. Gh. Magheru 1-3, cladire Magheru One, et.1, sector 1, Bucureşti

Tel: 0785.279.564

www.lifedentalspa.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News