În această perioadă dificilă prin care trecem, în care distanţarea socială este necesară, pentru că nu ştim cât timp vom mai fi nevoiţi să stăm izolaţi la domiciliu, cei aflaţi sub tratament ortodontic sunt afectaţi de această situaţie, iar vizitele regulate la medic pentru controlul şi activarea aparatului dentar nu mai pot fi efectute. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, oferă câteva sfaturi pacienţilor pentru a trece mai uşor peste această perioadă, fără inconveniente şi păstrând totodată rezultatele obţinute.
Pentru că activitatea cabinetelor stomatologice este suspendată temporar, vizita în cabinetul specialistului ortodont pentru controlul lunar devine imposibilă, având în vedere că activarea periodică nu se încadrează în categoria urgenţelor medicale (sângerare, infecţie şi dureri intense care nu se ameliorează la administrarea de medicamente). În acest sens, dar şi pentru eventualul disconfort pe care l-ar putea produce aparatul dentar fix în această perioadă, Dr. Mihaela Dan oferă câteva sfaturi preţioase.
Acum, mai mult ca oricând, este necesar să evitaţi consumul acestor alimente care ar putea dezlipi bracketuri sau deforma arcul (sârma) deoarece acest lucru poate crea disconfort, iar în unele cazuri, poate afecta eficienţa aparatului dentar şi obţinerea rezultatelor dorite.
“Dacă totuşi un bracket dezlipit sau o sârmă zgârie, luaţi legătura cu medicul ortodont, care va evalua situaţia şi va oferi sfatul potrivit, adaptat situaţiei dvs. Dacă mai aveţi ceară primită la începutul tratamentului pentru a vă uşura acomodarea din primele zile, o puteţi folosi sau puteţi cumpăra o altă ceară din farmacie”, recomandă specialistul ortodont.
Deşi nu constituie o urgenţă, ingălbenirea elasticelor poate fi o problemă destul de deranjantă. Pentru a o preveni este indicat să evităm atât alimentele şi băuturile care colorează elasticele, dar şi fumatul – care pe lângă colorarea elasticelor afectează şi capacitatea plămânilor de a se apăra în faţa infecţiei COVID-19).
O igienă orală corespunzătoare este absolut necesară pentru a preveni dezvoltarea gingivitei şi a reduce riscul apariţiei petelor sau, în cazuri excepţionale, chiar şi a cariilor.
Purtaţi cu conştiinciozitate elasticele intraorale (interarcadice) pe care vi le-a dat medicul dumneavoastră. Dacă le-aţi terminat, este recomandat să luaţi legătura cu medicul ortodont care să va informeze dacă mai este necesar să le purtaţi şi să încerce să vă trimită altele prin curier.
Dacă aţi încheiat deja tratamentul ortodontic, iar în perioada de izolare la domiciliu aţi pierdut/deteriorat gutiera de contenţie, cu fiecare zi care trece riscul de revenire a dinţilor în poziţia iniţială creşte.
“În această situaţie trebuie să sunaţi de urgenţă medicul ortodont. Dacă acesta are un model (mulaj) de rezervă al dinţilor dvs. de la finalul tratamentului ortodontic, ar putea încerca realizarea unei gutiere noi în laborator (în situaţia în care acestea sunt deschise) şi livrarea ei prin curier, deoarece acest lucru nu presupune interacţiune directă cu pacientul”, spune doctor Mihaela Dan.
Aşadar, deşi continuarea tratamentul cu aparat dentar este mai dificilă în această perioadă, importantă este păstrarea rezultatelor obţinute până în acest moment, pentru a relua procesul odată cu depăşirea situaţiei de criză.
“Fiecare medic va fi alături de pacienţii săi pentru a răspunde la eventuale întrebări şi a oferi suport în gestionarea oricăror situaţii care ar putea apărea. Totodată, în toată această perioadă de izolare, principala noastră preocupare este de a găşi cele mai bune soluţii pentru ca, la reluarea activităţii, personalul medical şi pacienţii să fie protejaţi în faţa acestui tip de virus foarte agresiv. Măsurile de sterilizare şi dezinfecţie, cărora le acordam o atenţie deosebită şi până acum, vor fi completate cu achiziţionarea de lămpi cu ultraviolete care să sterilizeze aerul şi suprafeţele, precum şi a altor echipamente de protecţie. Fără discuţii este că stabilirea unor proceduri foarte stricte a devenit prioritatea fiecărui medic responsabil”, a completat doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.