Esti pregatita psihic pentru 9 luni de sarcina?

Nasterea este un proces complex precedat de emotii si uneori chiar tulburari psihice.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Esti pregatita psihic pentru 9 luni de sarcina?
Esti pregatita psihic pentru 9 luni de sarcina?

Cum te vei simti in cele 40 de saptamani de sarcina? Uneori adormita, alteori fericita, alteori de-a dreptul speriata. In Vest, majoritatea viitoarelor mamici apeleaza in aceste luni atat la vizitele la medicul obstetrician, cat si la cele la psiholog. De ce? Pentru ca mintea ta coordoneaza si perioada de sarcina si marele eveniment, nasterea.

In cele 9 luni, corpul tau este un laborator fantastic care va creste un bebe sanatos si frumos. In aceasta perioada, vei trece printr-o multime de stari psihice care variaza de la bucurie la neliniste sau chiar la frica in ceea ce priveste dezvoltarea normala a bebelusului sau momentul nasterii.

Fiecare stare e normala si depinde atat de nivelul hormonilor din organismul tau, dar si de structura ta psihica. Daca bebe evolueaza bine, una dintre cele mai mari frici ale viitoarei mamici ramane nasterea propriu-zisa. Ultimele cercetari au demonstrat ca, atat in cazul nasterii normale, cat si prin cezariana, este foarte important controlul mental.

Ne vom preocupa in special insa de nasterea normala pentru ca in acest caz tu esti actorul principal. 90% din nasteri, la fel ca 90% din actul sexual se desfasoara la nivel psihologic. Atitudinea din timpul nasterii nu este o problema care tine doar de ceea ce se intampla fiziologic si de cum esti tratata in spital, ci depinde de cum te pregatesti pentru acest eveniment.

Anxietatea cu privire la momentul nasterii duce la cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si musculare si la multiple alte raspunsuri fizice care, de fapt, vor face ca nasterea sa fie mai grea si mai periculoasa atat pentru tine, cat si pentru bebe. In special mamicile terorizate de gandul unei dureri coplesitoare dezvolta astfel de reactii care, in realitate, fac travaliul extrem de anevoios.

Informatia reduce durerea

Ce ai de facut? In primul rand, trebuie sa stii ca durerea poate fi redusa prin invatarea despre nastere. Deci ori te informezi singura despre toate amanuntele travaliului, ori apelezi la un specialist sa ti le explice. Sigur, ginecologul iti poate da detalii de ordin fiziologic, dar excelent ar fi si ajutorul din partea unui psiholog pe tot parcursul celor 9 luni.

De ce? Acesta ti-ar oferi si toate indicatiile despre momentul travaliului si te-ar ajuta sa inveti, punctual, cum sa ai control asupra corpului tau. Adica cum sa te relaxezi, sa respiri, sa-ti focalizezi atentia, ceea ce te va ajuta sa lucrezi cu propriul tau corp si nu impotriva lui, asa cum se intampla in situatiile in care esti coplesita de frica.

Detaliind, ai putea sa afli si o multime de informatii despre cum functioneaza uterul si cum il afecteaza frica, adica despre raspunsurile chimice si psihologice, in functie de tipul tau de personalitate. In Romania, exista de ceva vreme acest tip de serviciu, extrem de uzitat in Occident.

Trebuie sa mai stii si ca cezariana nu se face la cerere, ci doar cu dovezi medicale care sa o indice si ca marea majoritate a femeilor nasc natural, asa ca acest tip de antrenament e mai mult decat benefic. Sigur, daca esti convinsa ca bebe va fi adus pe lume in urma unei interventii chirurgicale, aceste cursuri nu au de ce sa-ti strice.

Si o cezariana, ca de alfel orice interventie chirurgicala, inseamna un stres de care trebuie sa scapi. Nu uita ca, daca tu esti linistita, si bebelusul din burtica este linistit si astfel ii oferi un start extraordinar in viata. Si, apropo, daca am vazut ca informarea face toti banii, hai sa iti mai aratam rezultatele a doua noi studii cu privire la sarcina.

Si despre alte batai de cap

Igiena mentala e la fel de importanta ca si igiena fizica, dar pe perioada in care esti gravida nu exagera sa faci curatenie in casa. Cert este ca ai nevoie de un spatiu curat ca sa fii linistita – acest lucru e dovedit stiintific – dar pune pe altcineva sa faca ordine si curatenie.

Specialistii spun ca, daca folosesti in exces produse de curatenie in timpul sarcinii, probabilitatea ca bebelusul sa aiba astm sau diverse alte alergii este foarte mare. Un megastudiu arata ca, daca mama se expune la produsele chimice pe care le contin in mod normal produsele de curatenie, riscul ca bebelusul pe care il poarta in pantece sa faca astm pana la 7 ani creste cu 41%, un procent de-a dreptul ingrijorator.

Rezultatul acestui studiu are legatura cu „ipoteza igienei”, care arata ca micutii care in prima parte a copilariei lor sunt expusi extrem de putin la praf in spatiul casnic au sanse mici de a-si construi un sistem imunitar competent sa se apere de astm.

Deci, apeleaza la ajutorul altcuiva pentru treburile casnice, inclusiv pentru spalatul vaselor cu detergent. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai faci nimic in timpul acestor 9 luni. Dimpotriva. Activitatea moderata este extrem de benefica pana la nastere.

Un alt studiu arata ca, daca stam mult in pat, uneori chiar la recomandarea medicului, nu facem deloc bine. In SUA, aproape un milion de femei gravide primesc recomandarea sa stea in pat in special in ultima perioada a sarcinii, pentru a preveni o nastere prematura. Studiul spune ca aceste femei nu isi pot explica de ce, dupa ce au dat nastere, sufera de dureri de spate foarte puternice, de dureri musculare sau sunt mult mai obosite decat mamicile care au fost active pana in ultima zi a sarcinii.

Specialistii spun ca aceste necazuri sunt normale pentru toti oamenii care stau o perioada mai mare in pat, persoane care pot avea nevoie inclusiv de ajutor psihiatric ca sa isi revina. „Statul in pat toata ziua este un lucru malign care are repercusiuni”, concluzioneaza studiul.

Cu alte cuvinte, activitate usoara, alimentatie sanatoasa, un psihic pregatit si iata ca am ajuns cu bine sa ne bucuram de mult doritul copilas. Psihologul te poate invata cum sa-ti focalizezi atentia, astfel incat sa lucrezi cu propriul tau corp si nu impotriva lui, in timpul nasterii.

Emilia OPRISAN, psihoterapeut in programul “Nasterea fara dureri”

„In realitate, in timpul nasterii naturale te ajuti singura in proportie de peste 90%. Creierul tau controleaza si acest eveniment, asa ca trebuie sa ti-l antrenezi asa cum, spre exemplu, iti antrenezi corpul prin exercitii. Un specialist iti determina tipul de personalitate si apoi, in functie de acesta, adapteaza doar pentru tine o strategie pentru eliminarea sindromului de frica – tensiune – durere inainte, in timpul si dupa nastere.”

Citeste si Pregatita sa devii mama?

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cu antibioticele nu e de glumit
Cu antibioticele nu e de glumit