Oamenii de stiinta ne avertizeaza ca sucurile de mere si portocale, alaturi de cel de grepfrut interfereaza cu medicamentele, motiv pentru care sunt de evitat atunci cand urmam anumite tratamente.
Daca pana acum se stia ca sucul de grepfrui potenteaza efectul unor medicamente, transformand o doza normala intr-o supradoza toxica pentru organism, cercetatorii au mai adaugat doua sortimente pe lista sucurilor periculoase. Sucul de mere si cel de portocale, pe de alta parte, impiedica absorbtia in totalitate a unora dintre substantele active, anuland efectele benefice pe care medicamentele respective ar trebui sa le aiba.
Printre medicamentele cu care interactioneaza bauturile amintite se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii. Astfel, bolnavii care se afla sub tratament anticanceros (etoposidum), hipotensiv cu beta blocante (atenolol, celiprolol, talinolol), de prevenire a respingerii organelor transplantate (Ciclosporin) sau sub tratament cu antibiotice (ciprofloxacin, levofloxacin, itraconazol) ar trebui sa evite in totalitate bauturile pe baza de grepfrut, mere si portocale.
Cu 20 de ani in urma, cercetatorii de la University of Western Ontario, Londra, au descoperit efectele neasteptate pe care sucul de grepfrut le are in anumite conditii. S-a constatat ca problema este cauzata de una dintre substantele din fruct, numita naringina (un bioflavonoid), care se transforma in corp in naringenina, o substanta care inhiba enzimele hepatice ce ar trebui sa metabolizeze medicamentele.
Se pare ca si sucurile de portocale si mere au si ele in continut substante similare naringinei. Daca pana in prezent nu a fost insa identificata substanta toxica din mere, in cazul portocalelor este vorba despre hesperidina.
Citeste si Zmeura, mai puternica decat capsunile, rosiile si kiwi