Desi foarte asteptate, vacantele constituie si o sursa de evenimente neprevazute. O singura gustare care nu este proaspat pregatita sau un fruct consumat nespalat sunt de ajuns pentru a transforma intr-un fiasco intreaga deplasare. Insa respectand cateva reguli de baza si apeland la solutii de ultima ora chiar si tulburarile de tranzit intestinal pot fi prevenite sau combatute.
Tulburarile de tranzit intestinal, diareea si constipatia, sunt destul de des intalnite la persoanele care calatoresc. Ca sa avem aceste neplaceri este suficient sa mancam un fruct nespalat, sa nu fim atenti la termenul de valabilitate al unei inghetate sau a unei ciocolate sau sa nu consumam suficiente lichide, ori sa alegem sa consumam in special carne, branza, oua in defavoarea fructelor, legumelor, supelor.
„Tulburarile tranzitului intestinal se manifesta prin mai multe semne care variaza ca gravitate de la o persoana la alta, cum ar fi durere in partea inferioara a abdomenului, balonare dupa masa, eliminare excesiva de gaze, constipatie, diaree, stomac zgomotos“, explica dr. Andrei Halauca.
Ce declanseaza diareea?
Consumul de apa sau alimente contaminate cu Salmonella, Campylobacter, Shighella si Escherichia coli; infectia virala cu: Cytomegalovirus, Herpes simplex virus, virusul hepatitei; intoleranta alimentara; afectiuni intestinale inflamatorii, ca de exemplu colonul iritabil si alte afectiuni ce afecteaza functionalitatea normala a intestinului – sunt cateva dintre cauze.
Cel mai frecvent implicat in producerea diareei este Rotavirusul. Deci evitarea alimentelor fara termen de valabilitate clar, spalarea mainilor cu apa si sapun cat mai des sunt reguli de baza pentru combaterea acestei probleme de sanatate.
Cum putem evita constipatia?
„O dieta cu suficiente fibre (intre 20-35 g/ zi) ajuta la formarea unui scaun moale. Se recomanda reducerea consumului sau eliminarea din dieta a alimentelor bogate in grasimi, a alimentelor care produc gaze (fasolea, varza, broccoli) precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol“, ne sfatuieste dr. Halauca.
Fara efecte adverse
In tulburarile tranzitului intestinal este indicat tratamentul cu probiotice, bacterii care au un rol important in sanatate. Ele sunt alese din flora normala a persoanelor sanatoase si fiind capabile sa supravietuiasca in mediul acid, cum este de exemplu Lactobacillus casei subspecia DG, de origine umana.
Acest probiotic este capabil sa restabileasca efectiv echilibrul microbian intestinal si sa exercite un rol important prin formarea unei bariere eficiente de protectie impotriva agentilor patogeni, impiedicand deci dezvoltarea bacteriilor cu potential nociv. Lactobacillus casei subspecia DG este continut de medicamentul Enterolactis, prezent si in farmaciile din Romania.
Citeste si Totul pentru o digestie sanatoasa
Foto: HEPTA