Expunerea la progesteron, risc de cancer mamar

Expunerea la progesteron creste riscul de cancer mamar
  • Publicat:
Expunerea la progesteron, risc de cancer mamar
Expunerea la progesteron, risc de cancer mamar

Expunerea la un hormon care se gaseste in pilulele de terapie hormonala, progesteronul, poate avea urmari dintre cele mai nefaste, sustin oamenii de stiinta de la Michigan State University, Statele Unite, dupa ce au descoperit ca acesta activeaza genele raspunzatoare de procesele inflamatorii mamare.

Cercetatorii sunt de parere ca procesul inflamator indus de progesteron ar putea fi factorul cheie in riscul de aparitie a cancerului la san.

Progesteronul este un hormon steroid, ce se gaseste in mod normal in organismul nostru si al carui rol este acela de a stimula dezvoltarea normala a glandei mamare. Conform unor studii anterioare, publicate in the Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, progesteronul ar fi, de fapt, direct raspunzator de aparitia cancerului la san.

In cantitati si circumstante normale, progesteronul nu genereaza decat inflamatii inofensive, cum ar fi dezvoltarea sanilor. Totusi, atunci cand este administrat sub forma de suplimente, in special femeilor aflate la menopauza, care urmeaza terapie hormonala de substitutie, creste riscul de cancer mamar.

Cum are loc inflamatia

Inflamatia este un proces prin care globulele albe din sange migreaza catre tesuturi. Unele dintre globulele albe, ce migreaza catre tesuturile mamare, sunt macrofage, adica bogate in corpi grasi. In mod normal, macrofagele patrund in interiorul glandei mamare aflate in plin proces de dezvoltare si o ajuta sa creasca, sa capete o noua forma.

Partea intunecata a acestor globule este ca favorizeaza si dezvoltarea tumorilor, precum cele maligne. Astfel, cel mai periculos se pare ca este tratamentul administrat femeilor aflate la menopauza, care sunt expuse unei mari cantitati de progesteron. In plus, statisticile confirma faptul ca un numar mai mare de cazuri de cancere mamare se inregistreaza in randul acestor femei.

Citeste si: Adevarul despre cancerul de san

Urmărește CSID.ro pe Google News