Auzim mereu sfaturi pentru femeile aflate la menopauză, însă cine se osteneşte să le dea atenţie, câtă vreme ne simţim în siguranţă, la ani distanţă de fenomenul invocat? Din păcate, menopauza se poate instala uneori mai devreme decât ar trebui, iar afectată nu este doar femeia în cauză, ci întreaga familie!
Vârsta la care se instalează menopauza variază de la o femeie la alta, în funcţie de balanţa hormonilor, de stilul de viaţă dus, precum şi de anumite afecţiuni. În medie, când ne apropiem de 50 de ani, simptomele încep să se facă simţite, însă, în anumite cazuri, maratonul neplăcerilor ia startul după 30 de ani!
În timp ce unele femei abia dacă-şi dau seama de prezenţa lor, altele trăiesc un adevărat coşmar. Între bufeuri, menstruaţii neregulate, tensiune musculară, dureri articulare şi probleme cu greutatea, îşi fac loc şi simptome mai agresive, care au “darul” de a distruge liniştea relaţiilor interfamiliale. Iată care sunt acestea:
1. Transpiraţii abundente nocturne, care perturbă somnul, determinând o stare continuă de oboseală şi iritare în timpul zilei.
2. Uscăciune vaginală pricinuită de scăderea nivelului estrogenului. Nemaiexistând suficientă lubrifiere, vaginul se atrofiază, este mai expus infecţiilor, contactul intim este extrem de dureros, iar la nivel senzorial persistă o senzatie de mâncărime.
3. Instabilitate emoţională, ceea ce transformă femeia în cauză într-o bombă cu ceas. Dispoziţia i se schimbă de la o secundă la alta, stările sunt intense, ieşirile sunt scăpate de sub control, ceea ce complică relaţiile cu cei din jur.
4. Căderea podoabei capilare, sporirea celei faciale. Ce poate fi mai cumplit pentru o femeie decât să vadă această inversare
instalându-se încet şi sigur?
5. Incontinenţă urinară la efort uşor precum râsul, strănutul, tusea.
6. Sensibilitate crescută la anumite tipuri de alergii, despre care specialiştii susţin că sunt cauzate de tulburările hormonale, stări de iritare asociate cu senzaţiile neplăcute resimţite pe piele.
7. Schimbarea mirosului corporal şi al respiraţiei. Transpiraţia devine mai abundentă, iar mirosul ei mai persistent. De asemenea, se recomandă acordarea unei atenţii sporite igienei bucale, întrucât pot să apară probleme ale gingiilor, sângerări şi ulceraţii.
8. Senzaţie de şocuri electrice imediat sub piele, cauzate de fluctuaţiile estrogenilor la nivelul terminaţiilor nervoase.
Alături de tratamentele de substituţie hormonală, există şi o serie de tratamente naturiste, recomandate de specialişti sau de persoanele în cazul cărora şi-au dovedit eficienţa.
Nu neglijaţi vizita la medic pentru tratament, întrucât calitatea vieţii – atât a femeii aflate la menopauză, cât şi a persoanelor din jurul ei – poate fi considerabil ameliorată.
Pe lângă terapie, dieta echilibrată, mişcarea regulată şi terapiile de relaxare pot fi de mare folos pentru un tonus excelent până la vârste înaintate.