Gel antibacterian sau traditionalul sapun?

Gelul antibacterian este indicat doar in cazul in care mainile au fost deja spalate.
  • Publicat:
Gel antibacterian sau traditionalul sapun?
Gel antibacterian sau traditionalul sapun?

Mainile murdare sunt adevarate focare de infectie, stim prea bine, iar pentru a ne feri de neplaceri primul pas este curatenia. Uneori, nu avem timp sau acces la apa si sapun, pe acest teren facandu-si aparitia gelurile antibacteriene, care au ajuns incet, incet sa suplineasca metoda traditionala de curatare a mainilor. Cat de sigure sunt insa aceste geluri?

Atunci cand atingem diferite obiecte, in special din spatiul public, colectam milioane de microbi care pot transmite boli grave, precum hepatita acuta virala A, dizenterie, gripa, salmoneloza sau helmintiaza. Lista afectiunilor este mult mai lunga, cuprinde infectii dintre cele mai grave si, de ce nu, dezonorante daca tinem cont de conditiile de transmitere.

Singura modalitate de a le contracara este banala combinatie „apa si sapun“, iar ca alternativa, mult mai pretentiosul gel antibacterian. Pretentiosul, pentru ca dupa cate sustin oamenii de stiinta, acest gel nu este eficient in orice conditii. Practic, gelul in cauza isi produce efectul scontat doar atunci cand mainile sunt aproape… curate!

Cu cat trece mai mult timp de la ultima spalare, cu atat mai putine sanse vor fi ca gelul sa actioneze in vreun fel. Cercetarile au aratat ca efectul maxim il are in cazul medicilor si al personalului din spitale, categorii care isi spala cel mai des mainile. Absurd, in conditiile in care si restul consumatorilor il folosesc frecvent, pe post de apa si sapun, atunci cand mainile lor sunt murdare.

Nu toate produsele sunt eficiente

Dupa o serie de studii s-a ajuns la concluzia ca, pentru a fi intr-adevar eficient, gelul ar trebui sa contina etanol in concentratie de cel putin 60%. In caz contrar, microbii nu dispar. Atunci cand formula contine suficient etanol, gelul poate reduce raspandirea infectiilor gastrointestinale in interiorul locuintelor si al scolilor.

Pe de alta parte insa, cu cat procentul de etanol este mai mare, cu atat cresc riscurile de otravire in cazul copiilor. Iar in prima linie se afla cei mici, care au obiceiul de a-si suge degetele. In concluzie, apa si sapunul sunt sfinte, iar gelul antibacterian se recomanda numai in situatii de urgenta.

Citeste si Spalarea mainilor – mai eficienta decat medicamentele in prevenirea gripei
                  Ce sa fie?Ce sa fie?

Foto: NORTHFOTO

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ciocolata neagra, benefica pentru inima
Ciocolata neagra, benefica pentru inima