Igienă orală eficientă, zâmbet strălucitor

Ţi-e teamă să zâmbeşti? Nu puţine sunt persoanele care atunci când se află la o întâlnire, petrecere, în faţa aparatului de fotografiat se simt inconfortabil pentru că dantura nu arată perfect. Ei bine, acest inconvenient poate fi depăşit. Iată ce e de făcut pentru dinţi frumoşi şi sănătoşi.
  • Publicat:
Igienă orală eficientă, zâmbet strălucitor
Igienă orală eficientă, zâmbet strălucitor

Ţi-e teamă să zâmbeşti? Nu puţine sunt persoanele care atunci când se află la o întâlnire, petrecere, în faţa aparatului de fotografiat se simt inconfortabil pentru că dantura nu arată perfect. Ei bine, acest inconvenient poate fi depăşit. Iată ce e de făcut pentru dinţi frumoşi şi sănătoşi.

O dantură sănătoasă înseamnă mai mult decât a avea un zâmbet strălucitor. Este la fel de importantă şi pentru sănătatea şi starea generală de bine a întregului organism. De aceea, medicii dentişti atrag atenţia asupra unei igiene orale corecte încă de la vârste foarte fragede. Sănătatea dinţilor este asigurată de spălatul pe dinţi de cel puţin 2 ori pe zi, folosirea aţei dentare, produse de îngrijire de cea mai bună calitate şi, nu în ultimul rând, un consult stomatologic cel puţin o dată la 6 luni.

Pentru a proteja sănătatea orală a oricărui pacient, medicii dentişti verifică următoarele arii, esenţiale pentru sănătatea orală: carii, probleme gingivale, tartru, pete, sensibilitate, placă bacteriană şi respiraţie neplăcută. Cert este că, dacă te numeri printre cei preocupaţi de îngrijirea cavităţii bucale, poţi apela cu încredere la kiturile de verificare a sănătăţii dentare existente în farmacii.

Prin urmare, un astfel de kit, ce conţine aţă dentară, pastile revelatoare de placă bacteriană, oglindă stomatologică, spatule şi cheie de culoare, te poate ajuta să îţi evaluezi corect starea curentă a sănătăţii orale sub aspectul tuturor ariilor şi să verifici chiar tu îmbunătăţirea acestora. Prevenţia bolilor dentare şi menţinerea unei bune sănătăţi orale trebuie să fie o preocupare permanentă, susţin specialiştii stomatologi.

Carii, placă bacteriană şi tartru
Cariile sunt rezultatul demineralizării, adică dizolvarea substanţei minerale din smalţul dinţilor. Prezenţa sau lipsa cariilor poate fi observată folosind oglinda stomatologică. Trebuie să te aşezi în faţa unei oglinzi luminate şi să introduci oglinda stomatologică în cavitatea bucală. Dacă observi pe dinţi pete colorate de la galben până la maro, acest lucru poate semnaliza prezenţa cariilor. Dacă nu este îndepărtată la timp, placa bacteriană este supusă procesului de calcificare şi se transformă în tartru care este mult mai greu de îndepărtat.

Înainte de spălarea pe dinţi, mestecă o tabletă revelatoare de blacă bacteriană p`nă se dizolvă, apoi scuipă rămăşiţele şi clăteşte-ţi gura cu apă. Colorarea în roşu a dinţilor indică locul în care s-a format placa bacteriană nouă (în ultimele 24 h), iar în albastru indică placa bacteriană mai veche de 24 h. În aceste locuri se poate forma tartru.

 
Albire şi respiraţie fresh
Sistemele de albire la domiciliu care utilizează peroxid sunt eficiente, însă dinţii trebuie să fie c`t mai curaţi posibil. Este recomandată chiar o curăţare în prealabil la dentist. Rezultatul vizibil în timp record se realizează printr-un tratament specializat ce combină peroxid şi laser. Poţi apela însă şi la un truc de make-up, colorează-ţi buzele cu vişiniu sau nuanţe albastre/fructe de pădure, astfel dinţii îngălbeniţi vor părea mai albi. Nu consuma alimente sau băuturi timp de 72 h după procedeul de albire a dinţilor.

Dacă nu poţi supravieţui fără cafea sau vin roşu, adaugă apă sau lapte în băutura respectivă. La fel de bine ajută şi consumul de alimente bogate în celuloză, cum ar fi morcovii, ţelina şi varza. O periuţă cu peri moi, rotunjiţi la capăt este delicată cu smalţul dinţilor, iar pasta de dinţi ce conţine o combinaţie de clorură de staniu şi fluorură de sodiu obturează canaliculele dentare, ameliorând astfel sensibilitatea dentară. Periajul trebuie să aibă în vedere şi suprafaţa pentru curăţat limba şi obrajii ce înlătură germenii cauzatori de mirosuri neplăcute.  

 

Citeşte şi: 5 mituri despre sanatatea dintilor

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult