Să inventăm o nouă boală. Îi vom da numele Sindrom Ipohondric Modern (SIM). Care îi sunt simptomele? Nelămurita şi sâcâitoarea teamă de boală, fascinaţia noilor boli, imboldul de a azvârli banii pe tratamente costisitoare etc. Factorii de risc: viaţa şi lipsa unor ameninţări reale care să ne dea de gândit. A fost uşor, nu-i aşa?
Efectul nocebo
Este fratele vitreg şi rău al efectului placebo. Un placebo te face să te simţi mai bine deoarece te ajută să crezi că te vei însănătoşi. Efectul nocebo însă îi face să se îmbolnăvească pe oamenii care sunt îngrijoraţi de sănătatea lor.
De exemplu, în cadrul unui experiment nocebo, cercetătorii au descoperit că femeile care cred că sunt predispuse la boli coronariene se confruntă cu un risc de 4 ori mai mare de deces decât cele care prezintă factori de risc similari care nu împărtăşesc însă asemenea idei fataliste.
Spitalul, cel mai nefericit loc în care să fii bolnav
Unul dintre cele mai mari pericole de a fi ipohondru este ca mai curând sau mai târziu un medic săritor să creadă sincer că ai vreo suferinţă fizică reală. În acest caz, el te va trimite la spital pentru analize amănunţite şi probabil chiar pentru vreo operaţie.
Dar, atenţie, mai sunt şi unii care încurcă borcanele. Între 44.000 şi 98.000 de decese ale pacienţilor pe an ar putea fi evitate. Asta înseamnă că în America, din cauza erorilor comise de medici, mor inutil până la 268 de persoane zilnic – asta însemnând numărul pasagerilor unui avion.
Primejdiile reţetelor
Nu numai medicii v-o pot face. Şi medicamentele prescrise fac destule victime. În Australia, aproximativ 6% din internări şi 800 de decese pe an sunt provocate de persoane care iau medicamente greşit. Ne preocupă permanent faptul că tinerii au acces la droguri, dar rareori ne tulbură faptul că le spunem bolnavilor debusolaţi să ducă acasă flacoane cu substanţe chimice ucigătoare.
Sindromul Sharon Stone
Nu încerca să ajungi în formă peste noapte dacă ai peste 40 de ani. Cercetătorii de la Universitatea de Stat Ohio susţin că s-a înregistrat o creştere masivă a crizelor cardiace în rândul celor de vârstă mijlocie. Oamenii de ştiinţă afirmă că mii de persoane care au peste 40 de ani sunt ucise de exerciţii fizice în încercarea de a-şi recăpăta tonusul muscular din tinereţe.
P.S.: Studiile clinice demonstrează că ipohondria poate ucide, iar persoanele agitate sunt mai susceptibile de a se îmbolnăvi de cancer şi Alzheimer.
Amendament: Consultarea acestei lucrări nu exclude vizita la medic sau la farmacist!
“Ghidul ipohondrului” de John Naish, Editura Nemira, 235 pag., 14,90 lei
Citeşte şi: Googleita, grea boala