Afecteaza 2% din populatia feminina. In acele momente, mancarea este cea care detine controlul. Ultimele cercetari avertizeaza ca bulimia va ajunge sa afecteze 20% din persoanele care studiaza. Numeroase celebritati sufera ori au suferit de ea: Amy Winehouse, Elton John, Britney Spears, Paula Abdul, Printesa Diana… E vorba de bulimie. Haideti sa vedem ce se mai aude in lumea medicinei despre aceasta boala.
1. Contraceptivele lupta cu bulimia
Un studiu suedez a scos la iveala faptul ca la aparitia bulimiei contribuie si hormonii, mai exact, dezechilibrele hormonale. Astfel, persoanele care au un nivel ridicat de testosteron si un nivel mai scazut de estrogen sunt mai predispuse la bulimie. Asta pentru ca e dovedit ca prea mult hormon masculin induce in corpul unei femei senzatia de foame si pofta de dulciuri si grasimi.
La acest studiu au participat 21 de femei care au fost tratate cu estrogen (contraceptive). In 3 luni, jumatate din ele au declarat ca se simt mai putin flamande si ca le-a scazut pofta de dulciuri si de mancare grasa, iar 3 din ele s-au vindecat complet de bulimie.
2. Femeile bulimice sunt mai impulsive
Persoanele cu tulburari de alimentatie au reactionat impulsiv la testele psihologice, raspunzand mai repede si de cele mai multe ori gresit la intrebari. Comportamentul lor este pus pe seama unor modificari in zonele creierului responsabile cu reglarea comportamentului. Astfel, celulele care controleaza comportamentelor voluntare ale persoanelor care sufera de bulimie au o activitate mai redusa.
3. Bulimia in sarcina poate avea consecinte grave
Femeile care sufera de bulimie in timpul sarcinii au mai multe simptome de anxietate si depresie, in comparatie cu femeile cu o alimentatie normala. Un studiu nou realizat de Institutul Norvegian de Sanatate Publica arata ca femeile insarcinate, bolnave de bulimie, au o parere foarte proasta despre ele, sunt nemultumite de viata lor si totodata de relatia lor cu partenerul de viata.
4. Cheia o detine familia
Pacientii care sufera de bulimie, cu varstele cuprinse intre 12-19 ani, raspund mai eficient ‘’tratamentului’’ in familie decat celui oferit de un psihoterapeut. Persoanele care au suferit de aceasta boala au marturisit ca cea mai buna metoda de vindecare este cea de acasa.
Aceasta metoda le da sansa sa isi controleze singuri comportamentul si nu sa depinda de un grup sau un terapeut. Iar parintii sunt primii si cei mai importanti oameni care chiar ii pot ajuta.
Citeste si Combate inteligent abuzul alimentar!
Mananca, iubeste, hraneste-te, iubeste-te