Nefumatorii se bucura de bunatatile culinare cu cu mai multa pofta decat fumatorii, pentru au capacitatea de a le simti mult mai intens gustul, ne informeaza oamenii de stiinta greci, dupa ce au pus sub lupa limbile a 62 de voluntari si au descoperit modul in care tigarile le altereaza gustul.
Hotarati sa afle prin orice metoda cum ne influenteaza tutunul simtul gustativ, cercetatorii de la Universitatea Aristotle din Thessaloniki s-au folosit de stimularea electrica pentru a testa gustul, respectiv de endoscop pentru a numara papilele fungiforme (papile gustative) ale celor 62 de voluntari. Concluzia? Se pare ca exista o serie de diferente majore intre ceea ce simte un fumator si ceea ce simte un nefumator atunci cand pun acelasi aliment pe limba.
Astfel, gustul resimtit de nefumatori este mai intens, datorita formei si nivelului de vascularizare al papilelor fungiforme. “Nicotina cauzeaza o degradare functionala si morfologica a papilelor, cel putin in cazul adultilor tineri”, au punctat autorii studiului.
Aplicand curent electric pe limba, se poate generea un gust metalic caracteristic. Oamenii de stiinta eleni au masurat cantitatea de curent necesara pentru ca o persoana sa perceapa acest gust, determinandu-i astfel sensibilitatea gustativa.
Rezultatele au aratat ca cei 28 de fumatori din grup au avut nevoie de mai mult curent electric pentru a simti gustul metalic, prin comparatie cu cei 34 de nefumatori. In plus, la o examinare mai atenta cu ajutorul endoscopului, cercetatorii au observat ca papilele de pe limba unui fumator sunt mai plane si mai slab vascularizate.
Citeste si: Stiai ca gustul se modifica odata cu varsta?