Mare atentie la ce pui in farfurie atunci cand consumi medicamente! Exista unele alimente care interactioneaza puternic cu acestea, iar rezultatul este foarte neplacut: efectele adverse cresc in intensitate. Uite care sunt acestea!
Sucul de grapefruit
Acesta are capacitati puternice de interactiune cu doua tipuri de medicamente:
– Cele folosite pentru a scadea nivelul de cholesterol din sange: Simvastatin, si intr-o oarecare masuria Atorvastatinul. Un suc de grefe consumat in acelasi timp cu simvastatinul, poate multiplica de 15 ori absorbtia medicamentului si poate provoca probleme musculare grave.
– Imunosupresoarele prescrise in cazul rejectiei unui organ transplantat (ciclosporina, taclorimus). O administrare concomitenta cu sucul de grefe, poate avea urmari grave asupra rinichilor.
Daca nu te poti abtine de la sucul de grapefruit in timpul tratamentului, solutia ar fi sa il consumi cu 2 ore inainte de administrarea medicamentelor, si sa nu depasesti 250 ml pe zi. Ideal ar fi totusi sa il inlocuiesti cu suc de mere sau de portocale.
Cafeina
Cafeina este puternic nerecomandata in cazul unui tratament cu antibiotice precum Enoxacin, Ciprofloxacin si Norfloxacin, folosite in special pentru tratarea infectiilor urinare, sau Teofilin, anti-astmatic ce are aceleasi efecte ca si cafeina.
Aceste antibiotice ingreuneaza eliminarea cafeinei si pot conduce la un supradozaj, fapt ce duce pe urma la palpitatii, tremurat, transpiratie sau halucinatii.
Din aceste motive, este mai bine sa eviti consumul de cafea, ceai sau suc ce contine cafeina, in timpul tratamentului cu antibiotic si sa il reduci considerabil daca te tratezi de astm cu un medicament pe baza de teofilina.
Alimentele bogate in vitamina K
Adica varza, broccoli, spanacul, avocado, patrunjel, salata verde si tocane, sunt de evitat in cazul unui tratamentu cu anticoagulante orale, destinate sa fluidizeze circulatia sanguina. Aceste alimente diminueaza eficacitatea tratamentului si pot duce la creearea de tromboze in sange.
Alcoolul
Alcoolul trebuie evitat in combinatie cu toate medicamentele care reduc vigilenta. Este cazul tranchilizantelor, analgezicelor, tabletelor anti-tuse pe baza de codeina sau tramadol, unor antidepresive si a unor antialergice.
Administrat in acelasi timp cu acestea, alcoolul poate provoca somnolenta si reducerea reflexelor. Aceste efecte pot avea consecinte dramatice, mai ales in cazurile in care conduci un automobil sau utilizezi anumite masinarii.
Mai mult, consumul de alcool alaturi de anti-inflamatoare, paracetamol sau apirina poate crea arsuri la stomac sau aciditate, intrucat actioneaza asupra enzimelor din ficat si ridica astfel gradul de toxicitate al medicamentelor.