Ardeiul iute: 10 beneficii pentru sănătate

Ardeiul iute are gustul specific datorită unui ingredient special numit capsaicină. Cantitatea de capsaicină determină cât de iute este ardeiul. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute.
  • Publicat:
Ardeiul iute: 10  beneficii pentru sănătate

Ardeiul iute are gustul specific datorită unui ingredient special numit capsaicină.  Cantitatea de capsaicină determină cât de iute este ardeiul. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute.  

De ce este ardeiul iute sănătos?

Capsaicina nu numai că oferă ardeiului gustul său iute, dar are de asemenea proprietăţi medicinale care îl fac unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume. 

Consumul de ardei iute are nenumărate beneficii pentru sănătate. Iată 10 dintre cele mai importante proprietăţi terapeutice!

1. Ameliorează inflamaţiile

Datorită capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietăţi anti-inflamatorii. Capsaicina blochează eficient substanţa P, asociată cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de prevenţie excelentă împotriva artritei.

2. Ameliorează durerea

Potrivit noilor cercetări în domeniu, ardeiul iute poate reduce în mod eficient durerea cauzată de artrită, psoriazis şi neuropatia diabetică.

3. Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară

A fost demonstrat că ardeii iuţi pot reduce colesterolul şi nivelul de trigliceride sau pot preveni cheagurile de sânge. Culturile care folosesc ardeiul iute în abundenţă au niveluri mult mai scăzute ale bolilor de inimă şi trombozei.

4. Îmbunătăţesc digestia

Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimulează apetitul şi îmbunătăţeşte digestia. Alimentele care sunt digerate bine oferă organimsului nutrienţii necesari şi energie, şi alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Proprietăţi importante ţinând cont de faptul că digestia este esenţială pentru sănătatea noastră.

5. Întăreşte imunitatea

Culoarea aprinsă de roşu a ardeiului iute provine de la conţinutul ridicat de betacaroten, sau provitamina A. Doar câteva linguriţe de ardei iute pot oferi organismului o doză suplimentară de vitamina C şi A, care sunt esenţiale în prevenirea infecţiilor.

6. Previne cancerul de prostată

Cercetările reritoare la cancerul de prostată arată că capsaicina poate distruge în mod eficient celule canceroase. În urma unei terapii de patru săptămâni, capsaicina stopează cresterea celulelor cancerului de prostată, iar tumorile au fost reduse în mod semnificativ în cazul majorităţii testelor. Este recomandata administrarea unei cantitate de 400 mg de capsaicină de trei ori pe săptămână pentru a preveni cancerul de prostată.

7. Ajută în procesul de slăbire

Gustul iute al ardeiului creşte termogeneza – procesul de generare a căldurii în organism. Procesul de termogeneză arde calorii în mod suplimentar, care rezultă în scădere în greutate.

8.  Previne ulcerul de stomac

S-a crezut mult timp în mod greşit că alimentele iuţi cauzează ulcerul de stomac. În prezent s-a confirmat că ardeiul iute nu cauzează ulcer, ci previne apariţia lui pentru că distruge bacteriile nocive şi stimulează secreţia de sucuri gastrice cu rol protector.

9. Previne diabetul de tip 2

Consumul regulat de ardei iute poate preveni diabetul de tip 2. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată că, dacă este consumat în mod regulat, ardeiul iute reduce nevoia organismului de secreţie a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese.

10. Scade tensiunea arterială

Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”