Deşi majoritatea oamenilor îi folosesc în mâncare, ardeiul iute are nenumărate întrebuinţări în domeniul sănătăţii, datorită ingredientelor speciale din compoziţie, în special a capsaicinei, despre care s-a dovedit că poate preveni anumite forme de cancer, dureri articulare, infarct, accident vascular cerebral şi multe alte afecţiuni.
Cercetările medicale se axează în continuare pe studierea acestei substanţe, ale cărei beneficii nu contenesc să ne surprindă. Iată câteva dintre beneficiile consumului şi nu numai de ardei iuţi.
Contrar percepţiei că ardeiul iute mai rău face stomacului, se pare că rezultatele studiilor arată exact contrariul.
Capsaicina este cea care determină creşterea fluxului sangvin, astfel că, odată ajunsă în regiunea stomacală, aceasta va determina stimularea producţiei de suc gastric, care ajută la ameliorarea arsurilor şi crampelor abdominale cauzate de o masă copioasă. De asemenea, capsaicina poate distruge bacteria Helicobacter pylori, care cauzează grave probleme gastrointestinale.
Capsaicina reduce din intensitatea durerilor prin interferarea cu substanţa P, un neurotransmiţător care se găseşte în nervul sprinal şi creier, responsabil de apariţia senzaţiilor dureroase.
Extractul de capsaicină poate fi aplicat pe zona afectată dar, atenţie, prin intermediul mănuşilor deoarece arde foarte tare şi poate cauza iritaţii severe. Un bun exemplu de analgezic local pe baza de ardei iute este plasturele pentru articulaţii care încălzeşte regiunea pe care este aplicat şi ameliorează durerile şi umflăturile.
Substanţa-minune din ardeiul iute – capsaicina– stimulează termogeneza, un proces care transformă energia în căldură şi care ajută la menţinerea unui metabolism rapid. Astfel, persoanele care sunt la dietă trebuie să aibă în vedere şi consumul a câţiva ardei iuţi pentru a arde mai rapid caloriile şi pentru a transpira mai mult în atingerea scopului propus.